Megtéveszthették a román repülő utasait

alitalia, carpatair baleset, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az olasz légiforgalmi szervezetek sztrájkot hirdettek a román repülőgép balesete miatt. Úgy gondolják, az Alitalia megtévesztette az utasokat, akik nem tudták, hogy egy román géppel fognak repülni.
Vágólapra másolva!

Az olasz ügyészség vizsgálatot indított, az olasz légiforgalmi szakszervezetek pedig sztrájkot hirdettek a szombat este a római fiumicinói repülőtéren bekövetkezett baleset miatt. A Carpatair román légitársaság gépe kisiklott a leszállópályáról. "Úgy látszik, az Alitaliának többet ér a megtakarítás, mint az utasok és a személyzet biztonsága" - hangoztatta az olasz légiforgalmi dolgozók szakszervezete, mely hétfőre 24 órás sztrájkot hirdetett meg a Carpatair belföldi járatokon való repülése ellen. A szakszervezet szerint az Alitalia megtévesztette utasait, akik az olasz légitársaságnál vettek jegyet, de tudtuk nélkül román géppel és román személyzettel repültek.

A román légitársaság "nem garantálja a megbízhatóság és a biztonság által megkövetelt feltételeit". Mióta 2012 februárjától a légitársaság három olasz belföldi járaton repül, a Carpatair gépeivel több baleset is előfordult. Idén januárban is már két alkalommal műszaki meghibásodás történt a román gépeken - hangsúlyozta a szakszervezet az Alitalia és a Carpatair közötti szerződés azonnali felbontását követelve.

Az olasz utaskísérők szövetségének (Avia) elnöke hangsúlyozta, hogy miközben több ezer olasz légiforgalmi dolgozó munkanélküli segélyből él, az Alitalia külföldi munkaerőt dolgoztat. A szombat este a Pisaból érkező és a fiumicinói Leonardo Da Vinci repülőtér leszállópályájáról kisiklott gép - amelynek elsősorban futóműve károsodott meg - még a pályán áll. A repülőtér forgalma újraindult.

Az Alitalia közleménye szerint a viharos szél okozta a balesetet. Az olasz polgári légiközlekedésért felelős igazgatóság (Enac) szerint a "szél erős volt, de ettől még a repülőnek nem kellett volna kisiklania". Az Alitalia vasárnapi bejelentése szerint 46 utas, 2 pilóta és két légikísérő utazott a gépen. Hét személyt ápolnak kórházban, kettejük állapota súlyos, de nem életveszélyes, egyiküket megműtötték. Olasz sajtóértesülések szerint az egyik román utaskísérőt operálták meg.