Riói dilemmák: Copacabana vagy Ipanema?

Rio de Janeiro, Ipanema, lomó galéria
Vágólapra másolva!
Bár Rio de Janeiróban épp a végéhez közeledik a négynapos lüktető karnevál, ahol a szambaiskolák táncosai rázzák a feneküket a brazil nyárban, megmutatjuk, miért érdemes még elrepülni ebbe a hatmilliós megapoliszba, ha a karneválról az idén már lekéstünk. Helyszíni képriport az ottani strandokról.
Vágólapra másolva!

Riónak olyanok a strandok, mint Budapestnek a romkocsmák. Megadják az ízét a városnak, és ott futhatunk össze a legnagyobb eséllyel a barátainkkal. Két kezünkön se tudnánk megszámolni, hány strandja van a brazil városnak, a majdnem 80 kilométer hosszan elnyúló partszakaszon sorra váltják egymást. Viszont kétségtelen, hogy a Copacabana és az Ipanema vetekszik a legnagyobb hírnévért. Bár a külföldiek szemében még mindig a Copacabana viszi a prímet, mert az Ipanemát kevesebben ismerik.

Turisták, helyiek és Amy Winehouse

Valójában a Copacabana strandról öt perc sétával átkeveredhetünk az Ipanemára, csak egy erőd és az Arpoador sziklaszirt választja el a két partszakaszt, mégis egészen más miliője van a két helynek. Míg előbbi a turisták fellegvára, addig utóbbi sokkal inkább megmaradt egy lakónegyednek. A Copa Caguana név az inkák kecsua nyelvéből ered, ragyogó vizet jelent, és ez az elnevezés illik is a helyre: minden, ami fénylik, az nagy eséllyel itt lelhető fel. A Le Meridien szállodától a Sofitel Rio hotelig húzódik ez az öt kilométeres homokos föveny. Középtájt tündököl a neoklasszicista Copacabana Palace, ahol megszállt már a Rolling Stones, Nelson Mandela és Erzsébet királynő is. Persze az újévi Reveillon partira szintén több millióan gyűlnek össze itt a strandon. Copacabana nemcsak az év első napján nem alszik, hanem sohasem.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Kilátás a Botafogo-öbölre. Kattintson a képre a teljes strandgalériáért!

A majdnem három kilométer hosszan elnyúló Ipanema egy fokkal csendesebb, de talán stílusosabb bárjaival, éttermeivel, butikjaival és vasárnapi hippi piacával. Y-panema tupi-guaraní nyelven zord vizet jelent. Igazából a hírnevet az 1960-as évek hozták meg a strand számára, amikor egy magas és napbarnított, fiatal és imádnivaló lányról Antonio Carlos Jobim és Vinícius de Moraes megírta híres bossa nova dalát, az Ipanemai lányt. A dal olyan nagy sikert aratott, hogy piacra dobása után három hónappal már a New York-i Carnegie Hallban adták elő. Feldolgozásainak számát körülbelül 170-re becsülik, nemrégiben még a brit Amy Winehouse is elénekelte saját verzióját. A zseniális dal történetét csak az a per árnyékolja be, amelyet a dal ihletője, Helo Pinheiro ellen indítottak. A lány még csak tinédzser volt, mikor a Veloso bár előtt a strandra tartott, és megihlette a zenészeket, később azonban saját ruhaboltját nevezte el lényegében önmagáról, Ipanemai lánynak. Tom Jobim örökösei indítottak pert ellene a név használata miatt, de a bíróság a leghíresebb ipanemai lánynak adott igazat. Mindenesetre a dal máig a strand első számú vonzereje maradt.

Postók és szubkultúrák

Persze, vannak még apró különbségek, a Copacabana partja szélesebb és kevésbé zsúfolt, mint az Ipanemáé. Cserébe viszont, ha túl távol fekszünk a vízparttól, a púposodó homokdűnétől már nem látjuk a vizet. Az Ipanema vize ellenben tisztább. A város ugyan nem vallja be, de a rióiak körében pletyka szinten terjed, hogy a közeli favelának a szennyvize szintén a Copacabana vízébe folyik bele. A brazilok viszont mégsem e szerint döntenek, hova fekszenek és melyik strandot választják. Igazából minden kisebb szakasznak megvan a sajátos közönsége és szubkultúrája. A part mentén tornyok sorakoznak, és mindegyikben egy-egy bombeiro figyel, a riói típusú baywatch. A számozás a Copacabana elejétől indul, és átnyúlik egészen az Ipanemára, posto névre hallgatnak ezek az egységek.

A Copacabana elején, a Leme szakaszon favelakölykök és nyugdíjasok fekszenek, a 2-es és 5-ös tornyok között többnyire Copa lakói sütkéreznek. A strand vége, a 6-os szakasz a halászoké. Ipanema 7-től 10-ig van tagolva. A strand eleje a hullámlovasok paradicsoma, a 8-as torony környékét a szivárványszínű napernyők borítják be, a trendi fiatalok a 9-es szakaszon találkoznak, utána pedig egy jó darabig elég vegyes a közönség.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Az Ipanema és közönsége. Pályi Zsófia lomósorozatát a képre kattintva nézheti meg!

A 9-es posto közönségét egyébként az egykori politikus, Fernando Gabeira ipanemai esete verbuválta így össze. A diktatúra évei alatt az akkori amerikai nagykövetet is túszul ejtő férfi 1979-ben, többévi száműzetésből tért vissza Brazíliába, amikor egy tangában sütkérezve lefotózták, és a kép bejárta a sajtót és a címlapokat. A botrányt keltő tangabugyi tulajdonképpen egy női bikini alsó része volt. A 9-es szakasz részben emiatt vált ilyen népszerűvé.

Leblon strandját tulajdonképpen csak egy kanális választja el Ipanemától, ott fejeződik be a számozás a 11-12-es szakaszokkal. Ide a kisgyerekes családok járnak. Tehát nem árt körbenézni, mielőtt egy igazi carioca (riói lakos) módjára valahol kidobjuk a lepedőnket a homokra.

Viszont a Copacabana és az Ipanema nemcsak a napfürdőzőké. A parti sétányok és bicikliutak legalább annyira zsúfoltak, mint a homokos parti szakasz. Akinek kedve támad, a szabadban felállított erősítőgépeken gyúrhat, Flintstones-szerű súlyzókat emelgethet, a strand mellett körbe-körbe biciklizhet, görkorcsolyázhat, pecázhat, friss kókuszdiót szürcsölhet, vagy csak bámulhatja az Ipanema végében álló Dois Irmaos hegyet, amelyet két fiútestvérről neveztek el. Ha mégis barnulni szeretnénk Rióban, mindegy, mekkora bikinit viszünk magunkkal, habár a kisebb jobb, de lényeg az, hogy legyen!