A fedélzeten alszanak a luxushajó utasai

2013.02.13. 9:43

Harmadik napja hánykolódik a tengeren 4200 emberrel a fedélzetén a Carnival Triumph üdülőhajó, az utasok szörnyű bűzben, hőségben töltik napjaikat. A hajót, amelyen korábban tűz okozott károkat, a tervek szerint csütörtökre vontatják be az egyesült államokbeli Mobile kikötőjébe.

A luxushajón vasárnap ütött ki tűz a mexikói Yucatan-félszigettől 240 kilométerre délre. Senki sem sérült meg - közölte hajó tulajdonosa, a Carnival Cruise Lines társaság. A tűz a gépteremben keletkezett, a lángokat sikerült eloltani, de csak a tartalék generátor termel áramot. A lángok tönkretették a hajó vízvezetékrendszerét is.

Kezdetben a hajó stabilizátora sem működött, az üdülőhajó kissé megdőlt, de ezt a problémát már sikerült rendezni. A Carnival Triumph azonban nem képes magától haladni, két kisebb hajó vette vontatóra. Az volt a cél, hogy a mexikói Progresóban kötnek ki, de az áramlatok északra térítették el. Az új útiterv szerint a Yucatan-félszigettel szembeni partokon lévő Mobile-ba futnak be csütörtökön.

Forrás: AFP/Egyesült Államok Parti őrsége

Egy férfi, akinek a felesége a hajón tartózkodik elmondta, hogy szörnyű állapotok uralkodnak a fedélzeten. Kibírhatatlan szag terjeng, sokan már csak emiatt is hánynak. Az utasok korlátozottan használhatják a mosdókat, csak hideg víz van, ugyancsak korlátozták az ételek és a kávé mennyiségét. A hajón nincs légkondicionálás, ezért sokan a fedélzeten alszanak a szabadban.

A személyzet ingyen adja a sört és a bort az utasoknak. A Carnival Cruise Lines még hétfőn közölte, hogy az utasok kártérítést kapnak és visszatérítik nekik a jelenlegi utazáson a hajó fedélzetén elköltött összegeket is. A bajba jutott hajó következő két útját máris törölték.

A Carnivalhoz tartozó Costa cég 114 500 tonnás hajója, a Costa Concordia tavaly januárban sziklára futott és oldalára borult az olaszországi Giglio szigeténél, 32 ember meghalt.