Miután az egyiptomi hatóságok szigorítani akarják az alkoholos italok árusítását az országban, sokan attól tartanak, hogy annak esetleges kiterjesztése az idegenforgalomra is csapást jelenthet.

Mohamed Morszi kormánya - amely szoros kapcsolatban áll az iszlamista Muszlim Testvériséggel - a közelmúltban közölte, nem adnak ki több engedélyt alkoholárusításra néhány városi kerülteben, többek között a népes nagyvárosok újonnan épített alvóvárosaiban. "Nem engedhetjük meg, hogy a kicsapongás elterjedjen társadalmunkban" - idézte a Telegraph Nabil Abbaszt, az Új Városi Közösségek Hatóságának alelnökét.

Bár a tilalom valószínűleg nem fogja érinteni az ország kulcsfontosságú üdülőhelyeit - mint a Vörös-tengeri Sharm el Sheikhet -, a lépés felerősítette azokat a félelmeket, hogy a konzervatív vezetés irányvonala elrettentheti a turisták egy részét. Egy kairói online újság ilyen címmel közölte a hírt: "Az alkohol vége Egyiptomban".

Más elemzők ugyanakkor úgy vélik, a teljes alkoholtilalomtól eltántorítják majd az egyiptomi vezetést a józan üzleti megfontolások, hiszen az ország nehezen tudna megélni az idegenforgalmi bevételek nélkül. A turizmust egyébként is visszavetették az utóbbi idők sorozatos tüntetései.