Új vitorláskikötő épül Balatongyörökön

Új vitorláskikötő épül Balatongyörökön
Vágólapra másolva!
Összesen 462 millió forintos beruházással, 50 százalékos európai uniós támogatással 77 vitorlás befogadására alkalmas kikötő épül Balatongyörökön. A projekt támogatási szerződését pénteken írták alá a Balaton északi partján található településen.
Vágólapra másolva!

Az Új Széchenyi Terv pályázatának segítségével 21. századi követelményeknek megfelelő, zöld energiával ellátott modern sportturisztikai létesítmény épülhet meg - mondta Pál Levente András, a kivitelező Leventura Kft. ügyvezető igazgatója. A kikötőt Balatongyörök Becehegy partszakaszán alakítják ki, a munkálatok idén nyár végén kezdődhetnek, s várhatóan a 2014-es szezonra tudják fogadni a vitorlázókat. Kiemelte, hogy a Balaton nyugati medencéjében nincs kikötői gócpont, azonban a balatoni hajóforgalom jelentős mértékű, így nagy igény van a hiányosság pótlására.

A létesítmény 30 lábnál nagyobb vitorlások fogadására és versenyeztetésére is alkalmas lesz. A projekt keretében 345 négyzetméteres, teljesen közművesített kikötőt építenek, és egy-egy mentő-, és kiszolgálóhajót vásárolnak. A hajókat a kiszolgáló feladatok mellett műszaki mentésre, életmentésre, hajókísérésre fogják használni. A kikötő a meglévő golfklub mellett épül, a komplexumtól a vendégéjszakák számának, és a településre látogató turisták létszámának növekedését várják.

Élménysétányt is kialakítanak

Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője elmondta, hogy Balatongyörökön milliárdos nagyságrendű fejlesztések valósulhatnak meg: pénteken írták alá az önkormányzattal a 200 millió forintos beruházással megvalósuló élménysétány támogatási szerződését, és átadták a 161 millió forintból kialakított új körforgalmi csomópontot.

A 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatásból 2014 áprilisára megépülő 680 méter hosszú balatongyöröki élménysétány a központi rendezvényteret köti majd össze a strandbejárattal, és kialakítanak egy fitneszparkot is - mondta Bíró Róbert polgármester. A három rekreációs élménypontot - közöttük egy hideg vizes Kneipp-élménypontot - magába foglaló sétány a partszakasz meghatározó fejlesztése lesz. Hozzátette: akadálymentesített parkolót is kiépítenek a Balaton-parti településen.