Ezerméteres lavina ölt Horvátországban

2013.02.25. 6:58

Ezer méter hosszú és százötven méter széles lavina sodort el három hegymászót a horvát-boszniai határon a hétvégén. Ketten súlyosan megsérültek, egyiküknek csak a holtteste került elő több óra után.

Több mint kétszáz horvát és boszniai hegyi mentő több órán át keresett a horvát-boszniai határon fekvő Kamesnica-hegységben egy eltűnt 52 éves hegymászót. Fémdetektorokkal és keresőkutyákkal kutattak utána. Holttestét vasárnap délután találta meg egy keresőkutya a hegylánc boszniai oldalán, félméteres hóréteg alatt. A horvát sajtó szerint a hegymászó holtestét a hógörgeteg legtetején, sílécét és síbotját pedig az alján találták meg.

A hegymászó három társával együtt járt Kamesnicán, és szombaton egy hatalmas, ezer méter hosszú és százötven méter széles lavina elsodorta őket. Három hegymászót élve találtak meg a hó alatt, de mindnyájan súlyos sérüléseket szenvedtek. Mind a négy bajba került férfi tapasztalt hegymászó volt, aki meghalt, korábban megjárta a Himaláját, és megmászta a legmagasabb európai hegycsúcsok többségét is.