Súlyos pénzekért súlytalansági repülés

Airbus A300 Zero-G, súlytalansági repülő, Felszállt az első európai kereskedelmi "súlytalansági" repülőjárat, résztvevők az első repülésen
Vágólapra másolva!
Felszállt pénteken az első olyan európai repülőjárat, amelynek utasai felfedezhették a súlytalanság érzését.
Vágólapra másolva!

A Novespace-nak, a Francia Űrügynökség (CNES) leányvállalatának Airbus A300 Zero-G típusú, speciálisan felszerelt gépe 13 órakor emelkedett a levegőbe a délnyugat-franciaországi Bordeau-Marignac repülőtérről, fedélzetén 40 utassal, közöttük hat nővel. Az utasok a Novespace támaszpontján szálltak be az átalakított járműbe. Beszállókártyájukon a Bordeaux-Bordeaux útvonal szerepelt.

Az utasokat a "súlytalansági tűzkeresztségbe" elkísérte Jean-Francois Clervoy űrhajós, a Novespace elnöke is. Aktív űrhajós korában Clervoy maga is 3000 súlytalansági repülésen vett részt, és három alkalommal utazott a NASA amerikai űrhajózási hivatal űrrepülőgépén.

Ez volt az első európai kereskedelmi súlytalansági repülés. A parabolarepülés során a repülő meredeken száll fel, majd ismét nagy szögben száll le, a parabola csúcsán néhány pillanatra súlytalansági állapot következik be.

A pénteki repülésre 15, egyenként 22 másodperces parabolát terveztek, azaz az utasok összesen mintegy öt percet töltöttek a súlytalanság állapotában.

Forrás: AFP/Mehdi Fedouach

A 40 utas közül 28-an 6000 eurót (1,8 millió forintot) fizettek a jegyért, a többiek, közöttük öt diák, a francia űrügynökség pályázatán nyerték az utat. A legidősebb utas 67 éves.

Az utasok többsége francia, de voltak közöttük svájciak, belgák, egy Japánból érkezett üzletember és egy Angolában élő kubai is, aki a feleségének ajándékba adta az utazást, valamint egy szállodalánc török tulajdonosnője.

Egy másik utas, a svájci Liliane Innocenzi 2010-ben az Egyesült Államokban esett át a tűzkeresztségen. "Ha valaki egyszer kipróbálta, rászokik, annyira jó dolog" - mondta a felszállás előtt.