Vitázó muszlimok miatt nem szállt fel a repülő

2013.03.18. 8:16

Egy szaúd-arábiai férfi megbotránkozva konstatálta, hogy a repülőgépen, amellyel Dammamba kívánt eljutni a fiával, kíséret nélküli nő utazik - aki nem volt más, mint a légiutas-kísérő.

Az Okaz nevű szaúdi hírlap szerint a vallási előírásokhoz szigorúan ragaszkodó muszlim kijelentette: "Tiltakozom az ellen, hogy elindítsák ezt a gépet, míg le nem száll róla valamennyi férfi kísérő nélkül itt tartózkodó nő."

A Szaúd-Arábiában érvényes iszlám törvények szerint a nők kizárólag férjük vagy más közeli férfi hozzátartozójuk társaságában utazhatnak. Abdullah király vallásügyi tanácsadója azonban éppen a repülőgéppel történő utazás kapcsán némi enyhítéssel élt: abban az esetben, ha a célállomáson a férj vagy más férfi rokon várja a nőt, egyedül is felszállhat a gépre.

Úgy látszik, a hithű muszlimhoz nem jutott el ennek az újításnak a híre, mert makacsul ragaszkodott a légiutas-kísérő eltávolításához. Végül a légitársaság biztonsági őrei a férfit és a fiát távolították el a gépről, amely így mintegy kétórás késéssel, végre útnak indulhatott.