Budapesti járatokat töröltek sztrájk miatt

2013.03.21. 8:33

Figyelmeztető sztrájk kezdődött csütörtökön hajnalban a Lufthansa német légitársaságnál, a munkabeszüntetés miatt budapesti járatokat is törölt a cég.

A legnagyobb német légitársaság négy Budapestre tartó és négy Budapestről induló járatát törölte a csütörtöki menetrendből a reggel kezdődött sztrájk miatt.

A sztrájk elsősorban a frankfurti, a berlini, a hamburgi és a berlini Tegel repülőtéren akadályozza a forgalmat. Az interkontinentális járatok elindulnak, de a belföldi és európai Lufthansa-járatok jelentős része kimarad a munkabeszüntetés miatt. Reggelig összesen 700 járatot töröltek. A munkabeszüntetés a terv szerint 12 óráig tart, de a közlekedés rendje várhatóan csak késő délután áll helyre.

A sztrájkot meghirdető szakszervezeti szövetség - a Lufthansa 33 ezer dolgozójának érdek-képviseleti szervezete - 5,2 százalékos béremelést követel az alkalmazottaknak a következő két évre, a munkáltató viszont azt javasolja, hogy a béreket fagyasszák be 2015 januárjáig, a heti munkaidőt pedig hosszabbítsák meg egy órával, hogy elkerülhető legyen a leépítés.

A szakszervezet a bértárgyalások következő, pénteki fordulója elé időzített sztrájkkal annak akar nyomatékot adni, hogy elfogadhatatlannak tartja a munkaadó ajánlatát, és nem enged a fizetésemelési követeléséből.