Egymástól függetlenül két gépet is szerveztek egy napra. Júniusig párhuzamosan hozzák a vakációzó oroszokat, utána együttműködnek a szervezők.

Két-két utazási iroda párhuzamos szervezésének köszönhetően április közepétől vasárnaponként két orosz charterjárat is közlekedik Moszkva és Sármellék között, az utazásszervezők júniustól azonban már egy közös járatot üzemeltetnek.

Az orosz tulajdonú, Budapesten és Hévízen is jelen lévő 1000 Út utazási és ingatlaniroda március 3-án közölte, hogy az orosz Devizu kiutaztató céggel közös szervezésben április 14-től november 1-jéig a Tatarstan Airlines charterjáratot indít Moszkva-Domogyedovo és a Hévíz-Balaton Airport között. Tíz nappal később Moszkvában jelentette be Papp Gábor, Hévíz polgármestere, hogy szintén április 14-től a Robinson Tours és az orosz Vedi Tour Group is elindítja a Jakutyija légitársaság által üzemeltetett járatait Moszkva Vnukovo repteréről Sármellékre.

Hévíz polgármestere szerint az 1000 Út szervezéséről csak későn értesültek, ezért a repülőtér fogadókapacitásának korlátai miatt egyeztetniük kellett. A két moszkvai járat ugyanis szinte egy időben landolt volna Sármelléken, de a Lufthansa egyébként szombati chartergépének érkezését is erre a napra kérték át. Az egyeztetés sikeres volt, minden gép fogadásáról gondoskodni tudnak, és az utazásszervezők arról is megállapodtak, hogy nyártól már közösen üzemeltetik a chartereket.

Alekszandr Baranov, az 1000 Út tulajdonosa szerint május 26-ig párhuzamosan repülnek gépeik, júniustól azonban már együtt üzemeltetik járataikat. Időközben már több mint ezer jegyet adtak el, ezzel hat járatuk teljesen megtelt, ezért még egy hétfői járatot is be kellett illeszteniük május utolsó hetére.

Az orosz turisták Magyarország és Hévíz iránti, egyre fokozódó érdeklődése az ország jó hírének, a Magyar Turizmus Zrt. és más turisztikai szereplők marketingjének, illetve a közvetlen charterjáratok indításának egyaránt köszönhető - mondta Baranov. Tavaly 63 ezer orosz, ukrán, kazah, azerbajdzsáni és fehérorosz utast hoztak buszos, vonatos vagy repülőgépes útjaikkal Magyarországra, idén további 15-20 százalékos növekedést várnak.