Felszállás alatt is lehetne iPadezni

2013.03.26. 13:00

Az amerikai légügyi hatóság (FAA) a jövőben enyhítené az elektromos készülékek kikapcsolására vonatkozó szabályokat fel- és leszállás alatt - értesült a New York Times annak a munkacsoportnak a tagjaitól, amelyet ennek vizsgálatára állítottak fel tavaly.

A felszálláshoz készülődő repülőgépeken megszokott utasítás a légiutas-kísérőktől, hogy az utasok kapcsoljanak ki minden elektromos készüléket a felszállás idejére. Ez a jövőben változhat, mert az ezek használatát vizsgáló csoport egyelőre nem talált szilárd bizonyítékot arra, hogy a különböző olvasógépek működése zavarná a repülési biztonságot. Ráadásul az FAA jelenleg is engedélyezi például a villanyborotva vagy a hangrögzítő használatát a repülés teljes időtartama alatt, noha azok elektromos kisugárzása nagyobb, mint a táblagépeké vagy az e-olvasóké.

Az FAA még az év vége előtt szeretné bejelenteni a döntést, amely a mobiltelefonok használatára nem vonatkozik. A végső döntést nehezíti, hogy nem akarják a légiutas-kísérőket csendőrszerepbe kényszeríteni, hogy nekik kelljen eldönteniük, melyik készülék esik a könnyítés alá, és melyik nem, illetve mi számít pontosan repülő üzemmódnak.