A hétvégén Egyiptomban olyan üdülőkomplexum nyílt a Vörös-tenger partján, ahol a vendégek nem kapnak alkoholt. A hurghadai hotel elsősorban a konzervatív muszlimokat célozza meg.

A Le Roi Hotelt épp akkor nyitották meg, amikor felerősödtek azok az aggodalmak, hogy az Egyiptomban tavaly hatalomra került iszlamisták igyekeznek majd érvényre juttatni a konzervatív ideológiát, és többek között korlátozzák majd az alkoholfogyasztást is. Bár erre utaló jelek előfordultak, általános tilalom nem került szóba, mivel az nyilván érzékenyen érintené az Egyiptom egyik fő bevételi forrásának számító idegenforgalmat, amely a Hoszni Mubarak elnököt eltávolító felkelés óta amúgy is jelentősen visszaesett.

Jasszer Kamal, a szálloda tulajdonosa mindenesetre nem tulajdonít a nyitásnak politikai jelentőséget. "Az alkohol nélküli szálloda ötlete nem kapcsolódik semmilyen politikai mozgalomhoz, inkább egy újfajta turizmust kínál" - mondta a MENA állami hírügynökségnek. A hotel 134 szobával és 35 lakosztállyal rendelkezik, a legfelső szintet és egy medencét pedig kizárólag nők használhatnak.

Az alábbi videón a hotel menedzserei a megnyitón felsorakoztatják a tiltott italokat, majd jelképesen kiöntik őket, és összetörik az üvegeket.