Ufóval találkozott egy utasszállító gép

2013.05.02. 12:27

Az Airbus A320-as épp leszállni készült a glasgow-i repülőtéren, amikor egy azonosítatlan repülő tárgy körülbelül 300 lábra (92 méter) megközelítette. A tavaly december 2-án elkerült ütközésről szóló jegyzőkönyvet most hozták nyilvánosságra.

A meg nem nevezett légitársasághoz tartozó repülőgép 4000 láb (1220 méter) magasságban repült, a leszálláshoz használt fényszórói be voltak kapcsolva, felhő nem zavarta a kilátást - írja a BBC. A pilóta és a segédpilóta ekkor egy tárgyat látott feltűnni a gép előtt, körülbelül 300 lábra (92 méter), amely a radaron nem volt észlelhető. A tárgy közvetlenül a repülőgép alá mozdult el, mielőtt a személyzet bármiféle kikerülő műveletbe kezdett volna. Abban mindketten egyetértettek, hogy a tárgy kék és sárga vagy ezüstös színű volt, és nagyobb, mint egy léggömb.

A pilóták szerint az összeütközés veszélye nagy volt - derül ki a jelentésből. A légiforgalmi irányító központ ügyeletese nem tudott választ adni a pilóták kérdésére, hogy mit láthattak, mert nem beszélt senkivel azon a területen, és a radar sem mutatott semmit. Csak annyi szokatlan történt, hogy 28 másodperccel korábban és 1,3 tengeri mérfölddel (2,4 kilométer) keletre az A320-as pozíciójától egy "azonosítatlan útvonaleseményt" jegyeztek fel.

A vizsgálóbizottság jelentése igen valószínűtlennek tartotta, hogy a repülő tárgy meteorológiai ballon vagy siklóernyő lett volna, így megfelelő információ hiányában nem tudta meghatározni a történtek okát és kockázatát.