Spanyolország lecsap a lakáskiadókra

Spanyolország, Costa Brava,Tossa de Mar,
Vágólapra másolva!
A spanyol parlament olyan törvény elfogadására készül, amely korlátozza az ingatlantulajdonosok számára, hogy házukat vagy lakásukat nyaralóknak adják ki. A lépés a szállodáknak kedvez, amelyek sok vendéget vesztettek a magánszállások elterjedése miatt.
Vágólapra másolva!

A magas munkanélküliséggel sújtott Spanyolországban sok háztartás él abból, hogy egyik szobáját kiadja, vagy az idegenforgalmi szezonban rokonokhoz költözik, és az egész lakást vagy házat turistáknak adja át. A rövid távú kiadáshoz pillanatnyilag nem is kell engedély, csak az abból származó jövedelmet kell bevallani - írja a Telegraph.

A spanyol pénzügyminisztérium becslései szerint azonban 2010-ben a lakástulajdonosok 2,9 milliárd eurónyi jövedelmet nem vallottak be, ennek nagy része turisztikai bevétel volt. A parlament előtt ezért olyan törvényjavaslat van, amely engedélyhez és hatósági jóváhagyáshoz köti az ilyen tevékenységet. Ehhez azonban a kiadóknak minőségi, egészségügyi és biztonsági előírásoknak kell megfelelniük, mint amilyeneket a szállodáknak és a kempingeknek is teljesíteni kell.

A La Caixa becslése szerint tavaly 1,1 milliárd vendégéjszakát töltöttek a turisták Spanyolországban, ennek kétharmadát nem regisztrált szállásokon. Egyedül Katalóniában 1 millió ágyra teszik a nem hivatalos szállások kapacitását, míg a regisztráltakét 600 ezerre.