A Balaton a legkedveltebb belföldön

Vágólapra másolva!
Belföldön a Balaton a legkedveltebb turisztikai régió, a külföldi vendégek is ezt a térséget keresik fel leginkább Budapest után; az itt eltöltött vendégéjszakák száma 2,5 százalékkal nőtt tavaly - hangzott el a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettesének beszámolójában a Balaton Fejlesztési Tanács pénteki ülésén Balatonfüreden.
Vágólapra másolva!

Horváth Gergely tájékoztatása szerint a Balaton régiót 2012-ben körülbelül 946 ezer belföldi és hozzávetőleg 350 ezer külföldi vendég kereste fel, a vendégek több mint 72,9 százaléka hazai volt. Az elmúlt évben a Balatoni Üdülőkörzetben a belföldi vendégéjszakák száma meghaladta a kétmillió hétszázezret, 1,3 százalékkal emelkedett, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 4,5 százalékkal bővült (1 727 000 beutazó vendégéjszaka).

Az előzetes adatok szerint tavaly az összes belföldi vendég 22,6 százaléka a Balatonnál töltötte pihenését, és a magyarországi belföldi vendégéjszakák mintegy 26,2 százaléka történt a Balatonnál. A külföldi vendégéjszakák 15,28 százaléka jelenik meg a Balatonnál, ez alapján a régió Budapest után a második legkedveltebb a beutazók körében - jelentette be a vezérigazgató-helyettes.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Kitért arra, hogy a fő küldő országokat tekintve nem történt jelentős változás, továbbra is Németország a Balaton régió első beutaztató országa, második a listán Ausztria, Oroszország feljött a harmadik helyre, a negyedik pedig Csehország. A vendégszám alapján felállított listán Ukrajna megelőzte Hollandiát, és az egykori "zászlóshajó küldő ország", Dánia továbbra sincs az első nyolc között. Ugyanakkor reménykeltő, hogy a hollandiai vendégéjszakák száma, amely évek óta stagnált, 2012-ben már 25,8 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

A hazai turisták 2012-ben 2,1 napot töltöttek el a Balatonnál, amely az előző évihez képest minimális, 1,5 százalékos emelkedést jelent, míg a külföldi vendégek esetében hosszabb tartózkodási idővel számolhatunk - tájékoztatott Horváth Gergely. A statisztikák szerint a Balaton régió kereskedelmi szálláshelyeinek árbevétele 2012-ben hozzávetőleg 23,3 milliárd forint volt, ebből a belföldi turisták 13,5 milliárd, míg a beutazók 9,8 forint forgalmat jelentettek.

A legfrissebb kutatások szerint a régió fő vendégköre a kisgyermekes családoké, ahol gyerekek életkora 2-14 év, szüleik pedig a 30-50 éves korosztályhoz tartoznak. A másik stabil vendégkört az igényes, de nem drága szórakozást kedvelő 17-25 éves fiatalok képezik, akik baráti társasággal érkeznek a tóhoz. A Balaton elsősorban a budapestiek és a nagyvárosban élők körében kedvelt úti cél, legkevesebben a községekből érkeznek. Új szegmensként jelent meg a Balatonnál a wellness céljából, hosszú hétvégére érkező vendégek célcsoportja - ismertette a vezérigazgató-helyettes.

Siófokon jól alakult az előszezon

A siófoki szálláshelyeken az idei év első negyedében 15 százalékkal több, közel 44 ezer vendégéjszakát regisztráltak a tavalyi évhez képest - közölte Hoffmann Henrik, a Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület elnöke az MTI érdeklődésére pénteken. A szakember szerint az eddig rendelkezésre álló statisztikák alapján az előszezon a kedvezőtlen időjárás ellenére is rendkívül biztató. Véleménye szerint az eredmény jól mutatja a komplex turisztikai fejlesztések eredményességét: három nagy tóparti településen - Balatonfüreden, Siófokon és Keszthelyen - zárult le városközpont-rehabilitáció. A Balaton évről-évre jobb hely, és egyre több vendéglátós látja a szolgáltatások fejlesztésének fontosságát - fogalmazott Hoffmann Henrik.