A Hortobágy is csak egy ugrásra van

Hortobágy, Hajdúszoboszló, Tuba Tanya
Vágólapra másolva!
Jó érzés volt  a napokban újra  Hajdúszoboszlón lenni, amely igazi fürdőparadicsommá nőtte ki magát, és nem mellesleg az egyik legnépszerűbb hazai úti célnak számít. Bár az egyik legnagyobb vonzerőt továbbra is a gyógyvize jelenti, az óriási fürdőkomplexumban azért nem csak gyógyulni, hanem strandolni, csúszni, csónakázni vagy akár szörfözni is lehet. A vizes élmények után pedig vár a Hortobágy.
Vágólapra másolva!

Amikor sok év után visszatér az ember egy olyan helyre, amely gyerekkora egyik meghatározó helyszíne volt, akaratlanul is rád tör a nosztalgia. Ez történt most velem is Hajdúszoboszlón, ahol annak idején jó néhány úszóvesenyen vettem részt, sőt edzőtáborozni is voltunk itt. A gyógyvizes strand és az Aquapark mellett ugyanis a városnak van egy egészen jó fedett uszodája is, és az ott szerzett érmeket azóta is gondosan őrzöm a szobám falán. Jól emlékszem, hogy 2001 környékén a versenyek végén mindenki azon volt, hogy kiszökjön az Aquaparkba, ami akkor óriási szám volt. Azóta eltelt jó pár év, ezalatt Hajdúszoboszló is sokat fejlődött. Bár a város önmagában nem különösebben látványos, de a fürdő körüli üdülőövezetben egymást érik a négy- és háromcsillagos szállodák, éttermek és egyéb vendéglátóhelyek.

Barlangfürdő, szörfpálya, csónakázótó

Fotó: Kecskés Barbara [origo]
Akár szörfözni is lehet

Nem túlzás azt mondani, hogy Hajdúszoboszlón minden a gyógyvíz és a fürdőkomplexum körül forog. Olyannyira, hogy a környező szállodák többsége is kap a gyógyvízből. Nekünk most egy tanulmányút keretében egy napunk volt arra, hogy alaposan körbejárjuk, és kiélvezzük az óriási, harminchektáros fürdőkomplexumot, amely a legnagyobb Európában.

Szerencsénk volt az idővel, mert az előző napi esőnek már nyoma sem volt, és ha nem is kánikulában, de napsütéses melegben fürdőzhettünk. Ettől függetlenül nekem a fedett Aqua-Palace nyerte el igazán a tetszésemet. Nagyon hangulatos az egész, minden medence különböző kort és földrajzi helyet idéz (mint például Tengeri fürdő, Gangesz fürdő, Barlang fürdő), és mivel több medencénél diszkréten sötét is van, így - ha a párunkkal érkezünk - nagyon romantikus az egész. Van egy nagyobb élménymedence is (bár a trópusi fákból kijövő vízsugár alatt csak tíz másodpercig bírta a hátam, olyan "élesen" jött a víz), szaunarészleg, tetőtéri medence, és egy nagyobb, kanyargós vízi csúszda is. Amit viszont egy térdsérülésből lábadozva nem mertem bevállalni, az a szörfözés. Pedig nagy álmom, hogy egyszer megtanuljak szörfözni, amihez jó kiindulási pont lehetett volna az itteni szörfpálya, de egyelőre be kellett érnem azzal, hogy figyeltem, ahogy az ott dolgozó egyik srác ide-oda hullámzik a vízen. Na, majd legközelebb!

Körbenéztem persze a strandon is, ahol a barna gyógyvizestől a pancsoló medencén át a mélyvizes úszómedencéig minden van. A nagyon népszerű tengerpartos medencét még nem tudtuk kipróbálni, mert csak június közepe táján fogják beüzemelni, bár én annyira nem is rajongok az ilyen jellegű medencékért. Viszont a pálmafák, a kalózhajó és a világítótorony azért tényleg hangulatos. Ami feldobja még a strandot, az a csónakázótó. Aztán persze ott van még az Aquapark is.

Fotó: Kecskés Barbara [origo]
Összesen 13 medence van a strandon

A gyógyvíz miatt most is rengeteg idősebb, nyugdíjas korú fürdőző volt, és nemcsak magyarok, hanem lengyelek, németek, románok is szép számmal. De sokan jöttek családostul is, és tényleg azt vettem észre, hogy nagyon gyerekbarát a strand, illetve az egész fürdő. Rengeteg, különböző mélységű gyerekmedence van, az Aqua-Palace-ban egy egész szint jut a gyerekeknek, és május 31-ig az Aqua-Palace Szörf épületében egy klassz LEGO-kiállítást is megnézhetnek a gyerekek.

Élet a fürdőn túl

Fotó: Kecskés Barbara [origo]
Népszerűek a gasztronómiai fesztiválok

A helyiek is elismerik viszont, hogy a fürdő önmagában kevés ahhoz, hogy idevonzza, és itt is tartsa hosszabb időre a turistákat. Hajdúszoboszlón is érzik már azt a trendet, hogy többször utazunk ugyan, de rövidebb időre (általában egy hosszú hétvégére), viszont a fürdőzésbe már egy-két nap után bele lehet unni, úgyhogy tényleg kellenek az egyéb programok. Ezért érdemes lehet egyrészt kocsival jönni, másrészt egy aktuális fesztiválhoz időzíteni a hajdúszoboszlói nyaralást. A gasztronómiai fesztiválokban például nagyon erős a város, ott jártunkkor éppen egy többnapos Hajdúszoboszlói Grillétel- és Sörfesztivált tartottak. Az itteni koncertekkel inkább az idősebbeket célozták meg, de például nagyon finom pörköltet ettem szamóca pálinkával és belga meggysörrel kísérve.

Lehetett találni olyan helyi különlegességeket is, mint például a "Csak Norris" chili szósz. Egy kedves, fiatal házaspár saját készítésű chilije ez, amely a Scoville-skálán igen előkelő helyen lévő (vagyis iszonyú erős) Dorset Naga és Bhut Jolokia nevű paprikákból készült. Nem csoda, hogy a kis üveg tetejét halálfejes motívummal díszítették. Én nem is mertem megkóstolni, viszont a párom itthon annál inkább örült neki, és elismerően mosolyogva csak annyit mondott az első falatok után: "hát, nem gondoltam, hogy tényleg ennyire erős."

Fotó: Kecskés Barbara [origo]
Kisvonatos városnézés

Aztán főleg a gyerekekkel érkezőknek érdemes elmenni egy városnézésre a dotto kisvonattal, vagy lehet bringóhintózni is a környéken (a fürdőnél lehet kölcsönözni). Mi mindkettőt kipróbáltuk, bringóhintóval elnéztünk a közeli Mókus Kalandparkba, amely nem különösebben nagy, de azért jót lehet mászni rajta, és tettünk egy nagyobb kört a fürdőkomplexum körül. Egy kis kultúráért és történelmi időutazásért érdemes benézni a felújított Bocskai István Múzeumba, ahol egy interaktív kiállításon megnézhetjük többek közt a nemzeti kincsnek számító Bocskai-zászlót, felpróbálhatjuk a 17. századi viseletet, és érdekességeket tudhatunk meg a hajdúszoboszlói fürdő múltjáról.

Hajdúszoboszlóról kimozdulva autóval könnyen és gyorsan át lehet ugrani a 20 kilométerre lévő Debrecenbe, vagy, ahogy mi csináltuk, a Hortobágyra. Röpke hortobágyi kirándulásunkon két dolog érintett meg igazán: az állatokkal való közvetlen kapcsolat és a helyiek vendégszeretete. Életemben először láttam például fehér pulit, aki ráadásul még kölyök volt, és amikor épp nem fekete testvéreivel játszott, akkor simán ölbe lehetett venni, és látszólag nagyon élvezte is a neki szentelt figyelmet. A puszta szélén lévő Tuba Tanyán a pulik mellett láttunk pár napos gyöngytyúkokat és pulykákat, szürkemarhákat, és jót nevettünk a különszámot bemutató szamáron. A tanya egyébként egy igazi kis skanzen, ahol megelevenedik a tanyasi világ, és ahol jókat lehet enni is, a paprikás szalonnát például csak ajánlani tudom.

Fotó: Kecskés Barbara [origo]
A Tuba Tanyán

Szintén az állatoknál maradva, a Nyerges Presszóban egyedülálló módon egyetlen üvegfal választott el minket a híres Mátai Ménes központi istállójától. A több száz éves magyar ménes 250 lovával az egyik legjelentősebb lótenyésztő központ itthon, ahol nem csak nézni vagy simogatni lehet az állatokat, hanem részt is lehet venni pusztai fogatozáson, lovas oktatáson, a haladók pedig a terepre is kilovagolhatnak.

Persze nem maradt ki az 1833-ban felépült Kilenclyukú híd sem, amely állítólag azért van még mindig olyan jó állapotban, mert az építésénél a meszet tejjel (vagy a rossz nyelvek szerint borral) oltották be. A legenda szerint pedig úgy jött létre a híd, hogy egy pandúrok elől menekülő híres betyár kilenc szeretője összekapaszkodott, és vállukon, karjukon átsegítették a betyárt a folyón. Indulás előtt még benéztünk a Pásztormúzeumba és a Kézműves Udvarba, ahol ámulattal figyeltük, ahogy egy 80 éves úriember gépészmérnöki diplomával nagyon szép riselt csipkéket készít.

Összességében kellemes három napot töltöttünk Hajdúszoboszlón és környékén, bár huszonévesként azért hiányoltam a nagyobb pörgést. Nem véletlen, hogy egy 1,3 milliárd forintos komplex fejlesztés keretében hat darab, 20 méteres magasságból induló, új extrém csúszdával és mászófallal bővül majd Aquapark, ami a többi fejlesztéssel együtt a tervek szerint jövő nyárra fog elkészülni.

Ami a költségeket illeti, fejenként 3000 forint körül már lehet szállást találni magánházaknál egy éjszakára Hajdúszoboszlón, de nincs hiány a luxust kínáló négycsillagos szállodákból sem. Az említett programok közül a fürdőzés az, ami akár igen sokba is kerülhet, hiszen külön belépőt kell fizetni a strandra, a termálfürdőbe, az Aquaparkba, és az Aqua-Palace-ba is (egy strandolással egybekötött egész napos Aquaparkozás például 4700 forintba kerül egy felnőttnek). Budapestről egyébként kocsival két-két és fél óra alatt le lehet érni Hajdúszoboszlóra (220 km), mivel nagyrészt az M3-as autópályán lehet menni.