Fapadossal télen a Karib-tengerre

Varadero strand, Kuba
Vágólapra másolva!
Kubába egy repülőjegyet most akár 150 ezerből ki lehet hozni, de több más karib-tengeri városba is el lehet jutni ennyiért. Persze ennek az ára némi kényelmetlenség, de akinek a pénztárcája fontosabb, mint az ideje vagy a nyugodt alvás, annak megéri.
Vágólapra másolva!

Akciós ajánlatokat általában nem szoktunk közölni ezen az oldalon. Amiért most kivételt teszünk, azért van, hogy bemutassuk: némi éberséggel, szervezéssel és rugalmassággal az olyan távoli, egzotikus üdülőhelyek is megfizethetők, amelyekre az itthoni utazási irodák jellemzően csak több százezer forintos csomagokat kínálnak.

A brüsszeli központú Jetairfly például, amely a TUI német utazás csoport belga leányvállalata, rendszeresen elkényezteti utasait szuper olcsó jegyáraival. Az egzotikus üdülőhelyekre specializálódott légitársaság persze elsősorban a belga ügyfelekre hajt, de az internet és a fapados repülők korában az ilyen határok is légiesülnek: ezeken a járatokon igen nemzetközi társaság szokott összegyűlni.

Akciós árak télre

Azt már megszokhatta a társaság akciós ajánlatait rendszeresen böngésző olvasó, hogy egy-két héttel a tervezett út előtt bombaárakkal találkozhat, a Jetairfly azonban most tőle is viszonylag szokatlan ajánlatot tett: a téli hónapokra is durván olcsó jegyeket kínál akciósan, amíg a készlet tart. A népszerű európai célpontokra most nem érdemes túlságosan fókuszálni, hiszen azok egy részére a Budapestet kiszolgáló két nagy fapados társaság is indít járatokat versenyképes árakon. A hosszú távú útvonalak azonban a magyar utasoknak is tartogatnak csemegéket.

Naplemente a Montego Baytől 80 kilométerre lévő Negrilben - Jamaica is szerepel az akciós ajánlatok között Forrás: Gaál Csaba

Novembertől kezdődően a Jetairfly például több karib-tengeri városra is kínál 400 eurós oda-vissza jegyet Brüsszelből, amire még 15 eurós kezelési költség jön rá (de több utas esetében ez szétoszlik). Noha a társaság akár 150 euróig is le szokott menni egy irányba ezeken a járatokon, a mostani akció különlegességét az adja, hogy több hónappal előre lehet tervezni. Ez különösen azért fontos, mert a Brüsszelbe kivivő fapados járatok árai általában emelkednek közvetlenül az indulás előtt, így viszont könnyebb kifogni egy olcsó csatlakozást.

A fapados csatlakozáshoz jó tudni, hogy van benne kockázat: az egyes légitársaságok nem vállalnak felelősséget egymás járatainak lekéséséért. Ez különösen a visszaútnál lehet fontos, hiszen a Jetairfly néha több órát is késik, érdemes hát minél több időt hagyni az átszállásra.

Tovább komplikálja a dolgot, hogy a Jetairfly többnyire reggel indul (a most akciós járatok pontos mentrendjét még nem írták ki). Ezért egy éjszakát el kell tölteni előtte Brüsszelben: a strapabíróknak ez akár Brüsszel fő repülőtere (Zaventem) is lehet - a váróterem kényelmetlen, de ingyen van -, a kényelemre vágyók pedig találnak kétszemélyes szobát a Midi pályaudvar környékén 50 euróért.

A Midi pályaudvar említése azért is fontos, mert Brüsszel fő repülőterére csak a Brussels Airlines repül - jó drágán. A két nagy fapados, a Wizz Air és a Ryanair a Brüsszeltől 50 percre lévő Charlerois-t használja, és a repülőtérről busz visz be a belga főváros Midi pályaudvarára, oda-vissza 22 euróért. Onnan pedig 8 euróba kerül a jegy a fő repülőtérre, reggel is sűrűn járnak a vonatok.

Végül még egy fontos információ: a Jetairfly jegyárában 25 kilogrammos feladott csomag és 6 kilogrammos kézipoggyász van. A fapadosok azonban ettől eltérő csomagdíjszabást alkalmaznak, tehát aki feladott csomagot is visz, annak ki kell sakkoznia, mi éri meg neki a legjobban.

Menjünk Varaderóra!

Ennyi elméleti információ után jöjjön a gyakorlat! A karibi célpontok közül - ilyen a mexikói Cancún, a dominikai Punta Cana és Santo Domingo, a jamaicai Montego Bay és a kubai Varadero - válasszuk most ki az utóbbit, hiszen oda a magyar utazók is szívesen látogatnak el, és a menetrend szerint járatokkal nagyon drága eljutni Kubába (a Budapestről legnépszerűbb és leggyorsabb Air France-KLM páros például általában 250-260 ezer forintért szállít Havannába, akciósan persze ki lehet fogni 220 ezres árat, néha olcsóbbat is).

A kubai Varadero strandja a magyarok körében is népszerű Forrás: AFP/Tristan Deschamps

Mivel a Ryanair csak december végéig adja meg brüsszeli járatait, az összehasonlíthatóság kedvéért vegyünk egy november 27-i brüsszeli indulást és egy december 11-i visszautat (amely 12-én száll le Brüsszelben). Bár a Jetairfly hétfőn is repül Varaderóra, azért a szerdát érdemes választani, mert egy vasárnapi indulás a fapadosokkal mindig drágább, mint hétköznap. Ha összehasonlítjuk a három, Budapestről Brüsszelbe repülő légitársaság árait a november 26-december 12. időpontokra, akkor a Brussels Airlines messze a legtöbbe kerül. E társaság árában benne van ugyan 23 kilogramm feladott poggyász, és megspórolható vele a charlerois-i transzferekre összesen kifizetett 11300 forint is, de az esti visszaút miatt akár 95 ezerre is kijöhet a jegy ára, ami nyilván nem éri meg.

Más a helyzet a két fapadossal. Feladott csomag nélkül a Wizz Air 22 ezerért visz el Charleroisra és vissza, míg a Ryanair 17 500-ért (a Wizz Airnél a nagyobb kézipoggyászért még járatonként 2900 forintot is kérnek). Ha egy csomagot is fel akarunk adni, akkor a Wizz Airnél ez 33 600 forintra növeli a jegyárat, de a poggyász 32 kilogramm lehet. A Ryanainél a 15 kilogrammos feladott csomaggal 27 700, 20 kilogrammossal 34 500 forint az oda-vissza jegy. Hangsúlyozandó, hogy ezek a mostani árak, amelyek az utazás előtt egy-két hónappal eshetnek még.

Mindent összevéve tehát tehát egy varaderói kiruccanás a jelenlegi árfolyamon és árakon akár 152 ezer forintból is kivitelezhető, ha Ryanairrel utazunk, beérjük egy 10 kilogrammos kézpoggyásszal (amit Brüsszelben feladunk a Jetairfly 6 kilogrammos korlátozása miatt), és kibírunk egy éjszakát a brüsszeli reptér várójában (az érkezési szint bezárt büféi mögötti padokon ez elviselhetőbb). Ha egy 15 kilogrammos csomagot is fel akarunk adni (ami különösen a visszaúton lehet hasznos a hazahozott kubai rumok miatt), és párunkkal együtt befizetünk egy szállodai szobába a Midi pályaudvarnál, akkor egy főre 170 ezerbe kerül a Ryanair-Jetairfly-kombináció. Ami csak olcsóbb lehet, a fapados rész árának csökkenése miatt.

A másik módszer

Akciós áron egyébként is lehet utazni, de akkor rugalmasnak kell lenni az azonnali indulás miatt. Ilyen last minute utakat persze nemcsak a Jetairfly-nál lehet találni. Holland testvére, az Arkefly például rendszeresen kínál megdöbbentően alacsony árakat Amszterdamból, ráadásul többnyire szálláscsomaggal kiegészítve. Hátránya, hogy magyar utasoknak nem ajánlja fel szolgálatait, így valamivel drágábban, közvetítőn keresztül lehet rájuk jelentkezni. De ott van a német Ltur vagy a szintén TUI-csoporthoz tartozó brit Thomson is, amelyeknél szintén ki lehet fogni szuper olcsó last minute ajánlatokat. Ha pedig valaki nem akar ezeken keresgélni, elég figyelnie a HolidayPirates oldalát, amely a legfrissebb akciókból válogat, és már csak jó fapados csatlakozást kell foglalnia mellé.



Egy ily módon szervezett jamaicai útról korábbi élménybeszámolónk itt olvasható.