Létrát építenének a Mount Everestre

Mount Everest, expedíció, Neal Beidleman amerikai hegy mászó és társai állnak a Hillary-lépcsőnél
Vágólapra másolva!
Hatvan éve egy közvetlenül a csúcs előtt lévő, 12 méteres, közel függőleges sziklarész jelentette az egyik legnagyobb kihívást Sir Edmund Hillarynek, hogy elsőként felérjen a Mount Everest tetejére. A róla elnevezett Hillary-lépcssőre most létrát építenének a serpák a nagy forgalom miatt. A profik tiltakoznak, Nepál szigorítja az engedélykiadást.
Vágólapra másolva!

A 8790 méteres magasságban található Hillary-lépcső az utolsó komoly akadály a Mount Everesten a csúcshódítás előtt. A problémát az okozza, hogy egyszerre csak egy ember tud le- és felmenni rajta. „Ha valaki két, három vagy akár négy órát várakozik, akkor az nagyon nagy kockázatot jelent” – nyilatkozta a Guardiannak Dawa Steven serpa, aki most az ilyen forgalmi dugókat szeretné enyhíteni.

A Hillary-lépcső a Google műholdas felvételén

A világ legmagasabb hegyének megmászása mára valódi üzletággá vált. Csak idén 520 mászó érte el a csúcsot. Egyedül május 19-én 150-en indultak el néhány órán belül a 4-es táborból az utolsó 914 méterre, ami több helyen komoly torlódásokat eredményezett. Ez hatalmas szám, ha figyelembe vesszük, hogy 1953 és 2013 között több mint 4 ezren jutottak fel a csúcsra.

A terv az, hogy a serpák egy létrát építenek a Hillary-lépcsőhöz, amelyet felfelé nem, csak a leereszkedéshez lehetne használni. „A mászás megkönnyítése helytelen volna. Ez egy biztonsági kérdés” – mondta Dawa Steven serpa.

Vegyes fogadtatás

Frits Vrijlandt, a Nemzetközi Hegymászó Szövetség (UIAA) elnöke szerint a létra megoldást jelenthetne a hegyet meghódítani kívánó mászók egyre növekvő számára. „Az csak a leereszkedésre szolgál, a mászást nem változtatja meg” – mondta Vrijlandt a Guardiannek. A lap szerint azonban valószínűtlen, hogy a kimerült hegymászók ne használnának ki egy ilyen kézenfekvő segítséget felfelé menet is egy ilyen nagy magasságban.

Arra is vannak tervek, hogy szigorúbb szabályokat vezetnek be a rögzített kötelekre vonatkozóan. Ezek szinte az alaptáborból a csúcsig vezetnek, és erre specializálódott serpák feszítik ki azokat. Az elképzelés szerint felfelé és lefelé külön kötelek lesznek.

Neal Beidleman amerikai hegymászó és társai állnak a Hillary-lépcsőnél Forrás: AFP/Neal Beidleman



Miközben sok serpa és a kalauzolásból élő nepáli szeretné a kockázatok leszorításával kihasználni a Mount Everest megmászására irányuló egyre nagyobb érdeklődést, több profi hegymászó szerint ezzel elveszik az a kihívás, amelyet a hegy jelent, és amely komoly felkészültséget, technikai készséget és kockázatvállalást jelent. „A hegy csak egy árucikk lett” – sajnálkozott a lapnak Stephen Venables, az első brit, aki oxigénpalack nélkül jutott fel a csúcsra. Reinhold Messner, az olasz hegymászó, aki 1980-ban elsőként mászta meg a hegyet oxigénpalack nélkül, korábban parazitáknak nevezte azokat az európai mászókat, akik az everesti lökdösődésben részt vesznek.

Az aggodalmaskodók táborának jó hír lehet, hogy nepáli kormány épp a napokban jelentette be a hegymászó engedélyek kiadásának szigorítását. A hatóság ellenőrizni fogja a mászó tapasztaltságát, egészségi állapotát és életkorát, mielőtt kiadja az engedélyt – írja a Skift. Ez egyrészt a biztonság javulását, másrészt a túlzsúfoltság megakadályozását eredményezheti Ram Kumar Shrestha turisztikai miniszter reményei szerint. Utóbbi már csak azért is gondot jelent, mert a beszámolók szerint egyre nagyobb szemétkupacokat hagynak maguk után a mászók.

Gyorsabban is le lehet jutni


Létra helyett egy jóval látványosabb módját választotta a hegyről való leereszkedésnek Valreij Rozov. Az orosz extrémsportoló ugyan nem mászott fel a Mount Everest tetejére, de 7220 méter magasból végrehajtott bázisugrásával így is világrekordot állított be. Négy nap mászással jutott fel az ugrás helyszínére a hegy északi oldalán, ahonnan óránként 200 kilométere sebességgel közel egy percig zuhanva 5950 méteres magasságban landolt. Az ugrásról videó is készült.