Kártyacsalók buktak le a repülőtereken

Visa bankkártya
Vágólapra másolva!
Összesen 43 személyt tartóztattak le csütörtökön a hatóságok különböző európai repülőtereken - derül ki az Europol közleményéből. Budapesten nem akadt horogra bűnöző.
Vágólapra másolva!

Összehangolt akciót tartottak csütörtökön számos európai ország repülőterén az Európai Kiberbűnözési Központ támogatásával, hogy olyan bűnözőket buktassanak le, akik hamisított hitelkártyákkal vásároltak repülőjegyeket. A műveletben 16 ország 38 repülőtere vett részt, közte a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér is.

A Visa kártyatársaság és légitársaságok együttműködésével hónapokig előkészített akció során a hatóságok több személyt megállítottak, és ellenőrizék a repülőjegyeiket. Akiknél lopott kártyával fizetett jegyet találtak, azokat nem engedték felszállni, hanem kihallgatta őket a rendőrség.

A művelet alatt több mint 200 gyanús tranzakciót jelentett az ágazat, és 43 személyt vettek őrizetbe. Ausztriában 3, Németországban 4, Görögországban 7, Finnországban 2, Írországban 4, Litvániában 3, Hollandiában 5, Lengyelországban 3, Romániában 1, Spanyolországban 4, az Egyesült Királyságban pedig 7 ember akadt horogra. Magyarországon nem volt gyanús eset.

A letartóztatott személyekhez más bűncselekmények is köthetők, és további vizsgálat folyik ellenük kártyaadatok interneten történő továbbítása, pénzintézetek adatbázisába való behatolás és más gyanús pénzügyi tranzakciók kapcsán.