Kim Dzsong Un strandolásra buzdít

Kim Dzsong Un, tengerparti üdülő, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az észak-koreai diktátor elrendelte, hogy a hadsereg építse fel az ország új tengerparti üdülővárosát.
Vágólapra másolva!

Kim Dzsong Un már korábban a fejébe vette, hogy Észak-Koreát világszínvonalú turistacélponttá teszi. Legutóbb májusban érkezett hír arról, hogy - megirigyelve a téli olimpia megrendezésére készülő Dél-Korea sípályáit - megépítteti hazája első síközpontját. A 110 kilométernyi sípályának és a hozzá kapcsolódó létesítményeknek el kell készülniük télre.

Kim Dzsong Un tábornokai társaságában Forrás: AFP/KCNA

Most arra utasította hadseregét, hogy a kereskedelmi kikötőjéről ismert Vonszant alakítsa át üdülővárossá - értesült a dél-koreai JoongAng Ilbo napilap. A tervek szerint a vízparton fekvő gyárak és kikötők helyén pénzügyi központot, szórakoztató- és sportnegyedet, valamint strandokat alakítanak ki a nyaralók számára a kapcsolódó létesítményekkel együtt.

Szöuli források szerint a fejlesztésben külföldi befektetők közreműködésére is számítanak, bár nem világos, hogy ellentétes lenne-e az ország ellen érvényben lévő ENSZ-szankciókkal, amelyek nukleáris programja miatt sújtják Észak-Koreát. Korábban Kumgangban volt már egy üdülőhely, amelyet dél-koreaikakkal közösen üzemeltettek, de az 2008 júliusában bezárt.

Vonszant már Kim Dzsong Un apja, Kim Dzsong Il is turistaparadicsommá akarta tenni. A Kim-családnak van is ott egy külső támadások ellen megerősített birtoka, ahova gyakran vonulnak vissza pihenni.