Magyarországon a legjobb nyaralni

2013.06.28. 14:03

Az osztrák turisták eurója Magyarországon és Törökországon ér a legtöbbet. 100 Ausztriába megkeresett euró 153 eurót ér Magyarországon.

Törökország mellett idén is Magyarországon ér legtöbbet az osztrákok eurója a legnépszerűbb turisztikai célországok között - derül ki a Bank Austria pénteken közzétett elemzéséből. A vásárlóerő összehasonlításán alapuló kimutatás szerint Törökországban 158, Magyarországon 153 eurót ér száz "osztrák" euró.

A törökországi turistautak az összes külföldi utazás négy, a magyarországiak három százalékát teszik ki. Ezzel Törökország az ötödik, Magyarország a kilencedik leggyakoribb úti célja az osztrák utazóknak. Az élen Olaszország áll, minden ötödik osztrák turistaút oda irányul.

A legkedveltebb célországok legtöbbjében emelkedett az euró vásárlóereje az ausztriai árakkal összehasonlítva, leginkább Törökországban és Görögországban (hat, illetve három százalékkal). Mérsékelten, de drágult viszont az osztrákok számára Horvátország, a második legkedveltebb úti cél.

Az elemzők szerint a nagyobb vásárlóerő az euró felértékelődésével, illetve azzal magyarázható, hogy a legtöbb célországban alacsonyabb volt az infláció, mint Ausztriában. Ahol magasabb volt az infláció, ott a helyi fizetőeszköz leértékelődése ellensúlyozta ezt a hatást az osztrák utazók szempontjából. Emellett a magas ausztriai bérszínvonalakra is visszavezethető, hogy az osztrák utazók a legtöbb helyen kedvezőbbnek találják az árakat, mint odahaza. 

Továbbra is drágának számít az osztrák turistáknak Svájc, ahol az osztrák árakkal összehasonlítva csak 67 euró értékű szolgáltatást tudnak igénybe venni.