A németek nudiznak a leginkább

Egy német nudista ül a strandton Ahlbeckben, nudizmus, nudisták
Vágólapra másolva!
Norvégiában ciki rövid úszónadrágot hordani a strandon, a franciáknál nem. Van, aki a lopástól fél, van, aki a cápáktól. Az Expedia.com jelentéséből kiderül, hogy strandolnak az egyes nemzetek. 
Vágólapra másolva!

Az Expedia.com több mint 8 ezer ügyfél strandolási szokásait mérte fel idei Flip-flop jelentésében. A világ egyik legnagyobb online utazási irodája többek között olyan kérdésekre volt kíváncsi a 21 országra kiterjedő felmérésében, hogy milyen az emberek viszonya a meztelenséghez, félnek-e a cápáktól, és elfogadják-e rövid úszónadrágot a plázson. Magyarokat nem kérdeztek.

A válaszadók 46 százaléka nyaralt strandon az elmúlt 12 hónapban, kétharmada pedig valószínűleg részt vesz ilyenen a következő egy évben. Nem meglepő módon körükben az ilyen típusú vakáció általában népszerűbb, mint a történelmi, kulturális városnézések, a témaparkok, a síelés vagy az egyéb események. Egyedül a franciák, a spanyolok, a hollandok, az ausztrálok, a japánok és a szingapúriak értékelték többre a kulturális programokat a strandolásnál.

Ázsiában a legprűdebbek

Ami a toplesst illeti, az európai válaszadók voltak a legmegengedőbbek. Összességében azonban csak a megkérdezettek alig negyede válaszolta azt, hogy nagyon vagy valamennyire elfogadja a fedetlen kebleket, 29 százalék semleges, 27 százalék pedig elutasító. A legkevésbé az indiai, dél-koreai, malajziai, szingapúri és japán turisták érzik elfogadhatatlannak a topless viseletet.

Egy dolog nézni, más dolog csinálni. A válaszadók egyharmada sosem venné le e bikinifelsőt vagy lenne meztelen a strandon. A németek már a tavalyi felmérésben is a legnagyobb hívei voltak a ruhátlan napozásnak, az akkor mért 15 százalék helyett az idén már 17 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy kipróbálta a nudizmust.

Egy német nudista ül a strandon Ahlbeckben Forrás: AFP/Jens Koehler

Érdekes a franciák hozzáállása: 73 százalékukat nem zavarja a topless, de maguk a legkevésbé erre hajlandók között vannak Európában, 42 százalékuk soha nem meztelenkedne.

Ahány strand, annyi szokás

Globálisan a lopás miatt aggódnak a strandolók a leginkább, kivéve Malajziát, ahol a fulladástól félnek a legjobban. Érdekesség, hogy a szingapúriak 85 százaléka fél a cápatámadástól, ezért 41 százalékuk nem is úszik a tengerben. A dánok 71 százalékát viszont egyáltalán nem érdeklik a cápák.

A szokások is eltérőek. Az indiaiak például szeretnek homokvárat építeni, játszani, masszázst kapni, szörfözni – ők élik a legaktívabb strandéletet. A norvégok, az írek és a britek sokat napoznak, a malajziaiak és a szingapúriak viszont csak keveset. A németek 90 százaléka úszik is, ez a legmagasabb arány a felmérésben.

A jelentés kitér arra is, mennyire elfogadott a plázson a rövid úszónadrág. A megkérdezettek kétharmada ezt elfogadhatónak tartja, leginkább a franciák (91 százalék), az olaszok (87 százalék). A japánok (29 százalék) és a norvégok (34 százalék) viszont a legelutasítóbbak voltak az ilyen viselettel szemben.