Afrikai a világ legdrágább városa

Angola fővárosa, Luanda a legdrágább város a világon
Vágólapra másolva!
Bár továbbra is európaiak dominálnak a világ legdrágább városainak toplistáján, az idén Angola fővárosa, Luanda került az élre - derül ki a Mercer felméréséből. 
Vágólapra másolva!

A Mercer tanácsadó cég Cost of Living Surveyje az egyik legátfogóbb elemzés arról, hogy a nemzetközi vállalatok külföldre kiküldött alkalmazottai hol milyen költségekkel találkozhatnak. Minden várost New Yorkhoz viszonyítanak, amely 100-as értéket kapott, a helyi valuták árfolyamváltozását pedig az amerikai dollárhoz mérik. A felmérés öt kontinens 214 városában hasonlítja össze több mint 200 termék és szolgáltatás árát, mint a lakhatás, a közlekedés, az élelmiszer, a ruházat, a háztartási gépek és a szórakozás.

Az egyes termékek közötti árkülönbség óriási lehet. Egy kávé például 1,54 dollárba kerül a nicaraguai Managuában, és 8,29 dollárba Moszkvában. Egy hamburger 3,62 dollár az indiai Kolkatában (korábbi nevén Kalkutta), egy caracasi gyorsétteremben viszont 13,49 dollárt kérnek el érte. Egy mozijegy 5,91 dollár a dél-afrikai Johannesburgban, míg Londonban 20,10 dollárért engednek be a nézőtérre.

Angola fővárosa, Luanda a legdrágább város a világon Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

Az idei ranglistát az angolai Luanda vezeti. Ez elsőre talán meglepőnek tűnhet, hiszen bár Angola Afrika egyik legnagyobb olajtermelője (a benzin literje például csak 63 centbe, azaz 140 forintba kerül), az ország mégis viszonylag szegény. A magyarázat abban rejlik, hogy a Mercer azoknak a termékeknek az árait vizsgálta, amelyeket általában a kint élő menedzserek vásárolnak, ezek pedig többnyire importból származnak. Ráadásul olyan lakóhelyet találni, amelyik biztonságos és megfelel a kiküldöttek igényeinek is, nagyon sokba kerülhet.

Ez a magyarázata az Európában legdrágább Moszkva második helyezésének is. Egy kéthálószobás, bútorozatlan luxusapartman bérleti díja az orosz fővárosban havonta 4600 dollár (1 millió forint), ami 14-szer több, mint a pakisztáni Karacsiban. Luandában egyébként 6500 dollárba, azaz majdnem másfél millió forintba kerül egy ilyen lakás kibérlése, nála már csak Hongkongban drágább ez a tétel, közel 7100 dollár.

A lakhatás és az import termékek relatív szűkössége mellett a helyi valuták dollárral szembeni árfolyamváltozása is nagy hatással van a helyezésre. Összességében Európa például drágább lett emiatt az elmúlt évben, míg Ázsia egyik fele olcsóbb, különösen Japán. A csökkenő vagy stagnáló lakhatási költségek ellenére Svájc továbbra is az egyik legdrágább európai országnak számít, három svájci város is szerepel az első tíz között.

Az amerikai kontinensen belül Dél-Amerika városai számítanak drágának. Néhány város helyezése esett a helyi valuta gyengülése miatt, különösen Brazíliában, mások viszont a magas infláció miatt drágábbak lettek az elmúlt egy év során. A Mercer által alapul vett New York egyébként az Egyesült Államok legdrágább városa.

Budapest helyezéséről nem adott tájékoztatást a Mercer sajtóosztálya. Mint Miriam Siscovick az Origónak elmondta, idéntől csak a 10 legdrágább város nevét hozzák nyilvánosságra. Tavaly egyébként a 142. helyen állt a magyar főváros.

A tíz legdrágább város (2013)

1. Luanda (Angola)
2. Moszkva (Oroszország)
3. Tokió (Japán)
4. N'Djamena (Csád)
5. Szingapúr (Szingapúr)
6. Hongkong (Hongkong)
7. Genf (Svájc)
8. Zürich (Svájc)
9. Bern (Svájc)
10. Sydney (Ausztrália)