Feleslegesek-e az utazási irodák alkalmazottai?

mytaxi, illusztráció, diszpécser, taxi, telefonos ügyintéző, ügyfélszolgálat
Vágólapra másolva!
Az utazási ügyintéző is bekerült abba a nyolc munkakörbe, amely egy amerikai állásközvetítő szerint a legfeleslegesebbé vált. A szakmabeliek vitatják ezt a véleményt.
Vágólapra másolva!

A CareerCast.com jelentése nyolc olyan állást sorol fel, amelyek szerinte haszontalan. Azt a cég is elismeri, hogy ennek meghatározása szubjektív, hiszen például egy televíziós valóságshowban szerepelni is haszontalan dolog, viszont van rá igény. Ezért a társaság inkább a kereslet oldaláról közelítette meg a kérdést. Vannak ugyanis olyan munkakörök, amelyekben ugyan sokan dolgoznak még, mert a munkát el kell valakinek végezni, de eljárt felettük az idő.

A cég ilyennek látja az adatrögzítőket, a tördelőket, a jövőbelátókat, a cipészeket, a reklámhordozó szendvicsembereket, a telefonkezelőket, a bárok, események hangulatfokozására alkalmazott álvendégeit és az utazási ügyintézőket.

A jelentés szerit az egyes állások elavulásában a technológiai fejlődés játssza a főszerepet. Az utazási irodák alkalmazottaira azért van egyre kevesebb szükség, mert az interneten egyre többen maguk intézik a nyaralásukat, külön díj nélkül. Azt ugyanakkor elismeri, hogy a specializált ügyintézőkre a jövőben is szükség lesz, akik az általában tehetős ügyfelek szokatlan vagy egzotikus kéréseit teljesítik.

A CareerCast.com jelentését több szakmabeli kommentálta felháborodottan a cég honlapján. „Amikor ügyfeleim Atlantában ragadtak a Sandy hurrikán miatt, szereztem nekik hotelszobát, míg mások a repülőtér padlóján aludtak. Én voltam, aki elintézte a repülőjegyük átfoglalását, hogy eljussanak Olaszországba, míg mások sorban állva várakoztak a lehetőségek kiderítésére" – írta egyikük.

Egy utazási iroda tulajdonosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a cégének dolgozó utazási tanácsadók 52-110 ezer dollárt (11,7-24,8 millió forintot) keresnek egy évben, ezen felül az egész családjukra kiterjedő, teljes egészségügyi és fogászati biztosítást kapnak, valamint támogatást a mobiltelefon- és internethasználatra, a ruházkodásra és utazásra. „Mutassanak nekem egy hamburgersütőt, egy csatornatisztítót, vagy csak a maguk takarítóját, aki ennyi fizetést visz haza" – írta az irodatulajdonos.