Szigorítja a Disney a fogyatékosok fogadását

Miki egér, Mickey, Donald kacsa, Disney
Vágólapra másolva!
Azért van rá szükség, mert sokan indokolatlanul is a sor elejére álltak.
Vágólapra másolva!

Megszigorítja a fogyatékosok elsőbbségi beengedését október 9-től a floridai Walt Disney World Resortot és a kaliforniai Disneyland Resortot üzemeltető társaság. A Disney Parks közleménye szerint ettől az időponttól megszűnik azoknak a kártyáknak a kibocsátása, amelyekkel a különböző attrakciók előtti sor élére lehetett állni. Ehelyett olyan kártyát kapnak a fogyatékkal élők, amelyekkel visszatérési időpontot lehet kérni. Ebben az időpontban már várakozás nélkül beengedik őket, de kísérő társaságukkal együtt nekik is igénybe kell venniük az adott szolgáltatást. A kártya kiadásakor ugyanakkor nem kérnek igazolást a fogyatékosság bizonyítására, ezt a közlemény szerint nem is tehetik meg. A kerekesszékkel közlekedőknek kártya sem kell.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert egyre többen visszaéltek az eddigi lehetőséggel. A Skift beszámol olyan gazdag családokról, akik fogyatékos idegenvezetőt béreltek fel családtagnak álcázva, hogy ne kelljen végig állniuk a sorokat. A legtöbben azonban csak szívritmuszavarra vagy klausztrofóbiára panaszkodtak, amit nehéz ellenőrizni, és megkapták a kártyát. Voltak olyanok is, akik egy idős hozzátartozójuk igazolványát használták, aki igénybe sem vette aztán az attrakciót. Volt olyan nevezetesség, amely látogatóinak negyede használt elsőbbségre jogosító kártyát.

A fogyatékos gyerekkel rendelkező családok azonban bírálják a Disney döntését. Vannak olyan gyerekek, akik annyira ráhangolják magukat egy dologra, hogy összeomlanak, ha elutasítják őket. A várakozás még akkor sem opció számukra, ha azt nem hosszú sorokban kell megtenniük. Néhányuknak meghatározott időben kell enni, gyógyszert bevenni, vagy vécére menni, mások csak 2-3 órát bírnak ki a parkban.