A magyar fővárosban mélyebben kellett a zsebükbe nyúlniuk a szálláskeresőknek, de még így is olcsónak számít nemzetközi összehasonlításban.

Budapesten 2,77 százalékkal többe került egy átlagos hotelszoba idén szeptemberben, mint egy évvel korábban – ezt mutatja a hotel.info szállásfoglaló portál aktuális szobaár-barométere, amely éves szinten 2 millió szállásfoglalási adat alapján készült. A 78,91 eurós fővárosi adat belföldi összehasonlításban magasnak számít, hiszen Győrben átlagosan 58,27, Miskolcon 55,4 euróért lehetett megszállni (előbbiben 25,11 százalékkal csökkentek, utóbbiban 6,37 százalékkal nőttek az árak egy év alatt).

Európában azonban egyáltalán nem számítanak drágának a budapesti szállodák. Itt ugyanis majdnem fele annyiba került egy átlagos szoba, mint az európai fővárosok listáját vezető Londonban, ahol 165,25 eurót kellett leperkálni egy éjszakáért. Stockholm, Moszkva, Amszterdam, Oslo és Párizs hasonló árfekvésű városok, ám szűkebb régiónkban Varsó, Kijev és Prága is megelőzi Budapestet. A húszas listán mindössze Lisszabon, Bukarest, Szófia és Madrid marad el a magyar főváros árszintjétől. Utóbbi nagy meglepetés: a cég felmérése szerint egy év alatt ötödével estek a szobaárak a spanyol fővárosban, az átlag mindössze 65,93 euró volt.

Európán kívül New Yorkban a legmagasabb az átlagos szobaár, 229,50 euró. Tokióban több mint ötödével estek az árak a jen gyengülése miatt, a 126,64 eurós adattal a japán főváros már messze nincs a legdrágábbak között. Miközben Kijevben és Varsóban már a futball-európabajnokság előtt is jelentős árnövekedés volt megfigyelhető, addig a brazíliai nagyvárosok szobaárain egyelőre nem érezhető a futball-világbajnokság árfelhajtó hatása: Rio de Janeiróban 109,64 euróba került szeptemberben egy átlagos hotelszoba.