Németországba mennek szexért a franciák

Felszámoltak három bordélyházat, kupleráj, R. Kamillo, illusztráció
Vágólapra másolva!
A prostitúció legalizálása feltette a szexturisták térképére az országot.
Vágólapra másolva!

Németország egyre több szexturistát vonz Franciaországból, Olaszországból és Skandináviából – állította a Daily Telgraphnak nyilatkozva Alice Schwarzer, akiknek a napokban jelent meg a könyve Prostitúció – a német botrány címmel. A szerző szerint a szexre éhes látogatók tele buszokkal érkeznek olyan helyekre, mint a kölni Pascha, amely Európa legnagyobb bordélyháza.

A törvények 2002-es enyhítése Németországot szexparadicsommá tette a külföldiek szemében: hatalmas bordélyházak várják alacsony tarifákkal a vendégeket, és a wellness bordélyházak is egyre népszerűbbek. A legalizálás célja az volt, hogy javítsák a szexmunkások jogait, jobb hozzáférést biztosítsanak nekik a nyugdíjhoz és az egészségügyi ellátáshoz. A gyermekprostitúció és a leánykereskedelem azonban továbbra törvénytelen maradt.

A változásnak azonban nem mindenki örül. A Schwarzer által kiadott Emma című feminista magazin kampányt hirdetett a prostitúció ismételt betiltásáért. Petíciójukat közel száz német híresség, tudós és értelmiségi írta alá.

De megszólalt az ellentábor is. A szexmunkásokat tömörítő szövetség saját petícióval állt elő, amely a jelenlegi status quo fenntartását, sőt, jogaik növelését követeli. Azt kérik például, hogy a prostitúcióról folytatott politikai vitákba vonják be a szakma képviselőit is. „A prostitúció nem rabszolgaság. A prostitúció egy szakmai tevékenység, amely pénzért kínál szexuális szolgáltatást" – áll az ő petíciójukban.

Becslések szerint Németországban jelenleg 400 ezer és 1 millió prostituált dolgozik. Schwarzer kutatása szerint közülük csak 5 százalék német, a többiek főként Kelet-Európából és Afrikából jöttek.