Ránk kattant a CNN

csipetke gulyásleves
Vágólapra másolva!
Tizenegy dolog, amit tudni kell, mielőtt Magyarországra utazik az ember – ezzel a címmel jelent meg a CNN utazás rovatának legújabb cikke országunkról, amely bevezetőjében arról világosítja fel az olvasókat, hogy a lovat még mindig tisztelik nálunk, Liszt Ferenc óriási, és a gulyás itt nem pörkölt, hanem leves.
Vágólapra másolva!

A szerző, Robin Marshall, aki korábban a Budapest Sun felelős szerkesztője volt, írása elején megjegyzi: „Lehet, hogy a forgóajtóban megelőznek, de nagyon érezni fogod a vendégszeretetet – feltéve, hogy nem akarsz sörrel koccintani".

A tudnivalók közül elsőként arra hívja fel a figyelmet, hogy itt van Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton. A déli parton – főként Siófokon, illetve Zamárdiban a Balaton Sound fesztiválon – bulizni lehet, a csendesebb északin pedig a gyermekes családok kapcsolódhatnak ki. Fürdőruhát muszáj hozni – utal az ország és a főváros termálfürdőire, majd kitér a magyarok okosságára: a Nobel-díjasok magas számára, valamint a golyóstoll, a számítógép és a bűvös kocka feltalálóira.

A hévízi tófürdőt külön is megemlíti a cikk Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Liszt Ferenc kapcsán megemlíti, hogy a zeneszerző nagyon felkapott Magyarországon - róla nevezték el a repülőteret és egy nyáron népszerű teret is a fővárosban - noha magyarul nem beszélt, bár magyarnak tartotta magát.

A cikk a kiskaput, mint a 40 évig tartó kommunizmus örökségét is felsorolja a tudnivalók között. A már említett forgóajtós mondáson felül megemlíti, hogy a magyaroknak mindenről van véleményük, olyannyira, hogy ha három magyar van egy szobában, akkor négy politikai pártot alakítanak.

A goulasht az egész világon ismerik, ám nyugaton többnyire pörköltet szolgálnak fel ilyen néven, míg a magyaroknak a gulyás levest jelent. Mindenki azt állítja, hogy övé a legjobb recept, Szolnokon fesztivált is tartanak ennek eldöntésére, de a szerző a maga részéről a Gundel és a Bagolyvár gulyását ajánlja kipróbálásra. Egyébként is, a magyarok a piros paprika megszállottjai – ad újabb eligazítást a cikk.

Ha az ember végigmegy a kocsmákkal és éttermekkel teli Ráday utcán, nemigen hallja a söröskorsók összekoccintását. Az 1848-49-es szabadságharc leverése után tett fogadalom – bár a 150 év már lejárt – még ma is népszerű, főleg az idősebbek körében – írja a szerző, aki ezután egy újabb szlogennel tér át a következő pontra: a tokaji „a királyok bora, a borok királya", megvásárlásra pedig a Bortársaságot ajánlja.

Koccintani tilos Fotó: Mudra László [origo]

A felsorolás végén a cikk kitér arra, hogy a magyarok sportőrültek, és nagyon büszkék arra, hogy a legsikeresebb nemzetek között vannak az olimpiai érmek számát tekintve. Végül fontosnak tartja kiemelni, hogy lovas nemzet is vagyunk: lóháton érkeztünk a Kárpát-medencébe, és azóta is imádjuk a lovas dolgokat.

Nem ez az első cikk a CNN utazás rovatában Magyarországról. Egy hete Carolyn Bánfalvy írt egy cikket Budapest látnivalóiról. A szerző szerint a magyar főváros gyönyörű épületei miatt joggal állíthatja magáról, hogy Európa egyik legszebb városa, még ha az építkezések, felújítások fülsüketítő zaja állandóan jelen van is. A helyi divat- és dizájnélet erőre kapott, a kitűnő magyar konyhát kínáló éttermek pedig még mindig relatíve olcsónak számítanak. A cikk ezután rengeteg tippet ad szállásra, étkezésre és egyéb időtöltésre.