Balesetveszély a Pilisben

Pilis zúzmara
Zúzmarával borított erdő a Pilisben
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok párás, ködös és hideg időjárása miatt a Pilisi Parkerdő területén - főként a magasabban fekvő régiókban - több helyen a 10 centimétert is elérheti a fákra rakódott, fagyott zúzmararéteg vastagsága. A jelenség a téli erdők életében megszokott és természetes folyamat, de komoly balesetveszélyt jelent a Parkerdőbe látogató turisták számára.
Vágólapra másolva!

A Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri a kirándulókat, hogy saját biztonságuk érdekében lehetőleg kerüljék el vagy fokozott figyelemmel látogassák a Pilis, Visegrádi-hegység 500 méternél magasabban fekvő területeit és kirándulóhelyeit (például Dobogó-kő és környéke), illetve az ilyen időben különösen nehezen járható szurdokvölgyeket, mint például a Rám-szakadékot.

Zúzmarával borított erdő a Pilisben Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Az elmúlt napok ködös és hideg időjárása miatt a magasabban fekvő erdőkben a fákra vastag, helyenként 10 centiméternyi zúzmararéteg rakódott. A fák egy része - különösen az öregebb erdőállományokban - nem bírja el ezt a többletsúlyt, emiatt ágak törhetnek le és fák dőlhetnek ki, veszélyessé téve a túrázást.

Az alacsonyabb területeken továbbra sem fenyegeti veszély a túrázókat: általában az 500 méternél alacsonyabban fekvő kirándulóhelyek, így például a Kő-hegyi menedékház ezekben a napokban is biztonságos célpontjai az erdei barangolásoknak. A Pilisi Parkerdő Zrt. ugyanakkor arra kéri a kirándulókat, hogy túráik tervezésekor fokozottan figyeljék a Pilis, Visegrádi-hegység területére vonatkozó időjárási előrejelzéseket, és ha túra közben veszélyesnek ítélt útszakaszhoz érnek, inkább forduljanak vissza, megelőzve így az esetleges baleseteket.