Szürreális motorozás Észak-Koreában

észak-korea motoron
Vágólapra másolva!
Kihalt utak, ökrös szekerek, lenyűgöző természeti szépség, főhajtás a diktátor szobra előtt, sörözés a strandon bulizó helyiekkel: egy új-zélandi társaság hihetetlen kalandjai Kim Dzsong Un birodalmában.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években Joanne és Gareth Morgan sokfelé megfordult a világban. Az új-zélandi házaspár néhány barátjával elmotorozott többek között Velencéből Pekingbe, Floridából Észak-Alaszkába és Dél-Afrikából Londonba (korábbi útjaikról bővebben a honlapjukon olvashat). A közgazdászként és befektetőként dolgozó Gareth ezeket az utakat a saját pénzéből finanszírozta, és többet közülük jótékonysági célokra is felhasznált.

Ha távolságban nem is volt összemérhető a korábbiakkal, 2013 augusztusában eddigi legambiciózusabb útjukra indultak: keresztülmotoroztak az Észak- és Dél-Koreát összekötő Baekdudaegan-hegységen. Céljuk az volt, hogy demonstrálják a koreaiak összetartozását. Ennek jelképéül egy követ vittek az észak-koreai Paektu-hegy tetejéről a dél-koreai Hallasan-csúcsra; mindkét hegy szentnek számít a félszigeten.

Az évekkel ezelőtt megfogant ötlet kivitelezése persze nem volt könnyű. Mindkét kormánnyal hosszú egyeztetések voltak, mielőtt megkapták rá az engedélyt. A Morgan házaspár szerint ők lehettek az elsők, akik Korea 1945-ös kettéosztása óta ily módon utaztak keresztül a két országon.

Az utazásról készített felvételekből egy látványos rövidfilmet készített a VICE.com. Ezen ritka képek láthatók az Oroszországból való belépéstől a két Korea közti demilitarizált zóna elhagyásáig. Az ötfős csapatot végig kísérték az északi országrészben, és bizonyos szabályokat be kellett tartaniuk. Nyilvánvaló propagandacéllal programokat is szerveztek a motorosoknak, amelyek közül a legbizarrabb talán a közös sörözés volt a tengerparton felszabadultan piknikező és szórakozó helyiekkel. A film ugyanakkor némi bepillantást nyújt Észak-Korea mindennapjaiba és lenyűgöző természeti szépségeibe is.

A házaspárral készített interjút itt olvashatja, az angol nyelvű rövidfilmet pedig alább tekintheti meg.