A tordai sóbányát ajánlják Amerikában

tordai sóbánya
A tordai sóbánya Rudolf tárnája 2014. január 12-én. Az amerikai Business Insider hírportál „a világ 25 hihetetlen, ritkán látogatott, eldugott turisztikai látványossága” közé sorolta be a romániai sóbányát.
Vágólapra másolva!
A tordai sóbánya is felkerült arra a 25-ös listára, amelyen az amerikai Business Insider hírportál a világ hihetetlen, ritkán látogatott, eldugott turisztikai látványosságait ajánlja.
Vágólapra másolva!

A ma is létező sóbányát 1690-ben nyitották meg – írja az Erdélyi Turizmus. A sót legelőször – statikai okok miatt – a harang formájú nagytermekben termelték ki (József, Mária Terézia és Antal termek), majd 1850 után a trapéz alakú aknákban folytatták. 1853-ban elkezdték a Ferenc József galéria ásását, amelynek teljes hossza 917 méter. Ezzel egy időben felújították a Mária Terézia aknát, és mellette megnyitották a Gizella és Rudolf aknákat is. Egy-egy ilyen akna méreteire jellemző, hogy több százezer tonna sót biztosított, több évtizeden keresztül.

A sóbányában 1932-ben állt le a munka, ma már csak turisztikai látnivaló és gyógyhely. A bánya összes termének kivételes akusztikája van. A benti hőmérséklet állandóan 10–12 fok között van, ezért tanácsos meleg ruhát vinni. Teljes bejárása egy jó óra alatt lehetséges. A bánya látogatótere európai uniós támogatással újjászületett, belső csónakázótó, panorámalift és további kényelmi szolgáltatások is létesültek.

A tordai sóbánya Rudolf tárnája (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A kárpátaljai aknaszlatinai sóbányáról korábbi beszámolónk itt olvasható.