Katamaránnal lehet ingázni Pozsonyba

Szent korona, pozsonyi vár
Vágólapra másolva!
Négy évvel a Pozsony-Rajka buszvonal indítása után vízen is összekötnék a magyarországi települést a szlovák fővárossal - írja a Kisalföld.
Vágólapra másolva!

A Dunakiliti és Pozsony közötti közlekedésre tervezett Duna-busz megvalósíthatósági tanulmánya még 2011-ben készült el uniós forrásból. Nemrégiben Nagyszombat megye együttműködési megállapodást írt alá a Nautiva Kft.-vel a folyami személyhajózásról – számol be a Kisalföld. A Nautiva egy saját fejlesztésű, alacsony merülésű, kéttestű hajót – katamaránt – épít, mely 85 utast tudna szállítani. A projekt előkészítésébe Győr-Moson-Sopron megye is bekapcsolódott, így az eredetileg tervezett Somorja–Gútor–Dunacsúny–Pozsony útvonal Rajkával és Dunakilitivel is kiegészülhet.

A tervek szerint a hajóközlekedés még idén beindulna Pozsony és Somorja között, a hajó a szlovák főváros központjában köt majd ki. A mintegy 23 kilométeres távot a jármű árral szemben haladva 50, folyásirányban 35 perc alatt teheti meg. A határ túloldalán a Duna-busz elsősorban a munkába járás miatt lenne lényeges: a Dunaszerdahelyi járás ugyanis Pozsonyhoz kötődik, s reggel és délután óriási dugók alakulnak ki az ottani utakon.