Újabb akadály az űrturisták előtt

A Virgin Galactic SpaceShipTwo űrrepülőgépének első, szuperszonikus sebességű próbarepülése
Vágólapra másolva!
Ja, hogy engedély is kell hozzá? Pedig már közel hétszázan befizettek a Virgin Galacticnál.
Vágólapra másolva!

Már eddig is számos akadállyal szembesült a Virgin Galactic, Sir Richard Branson vállalata, amelynek feltett szándéka, hogy egyszerű magánembereket vigyen fel a világűr szélére. A gazdasági és technológiai kihívások után most egy jogi problémát kell megoldani: a társaságnak egyelőre nincs engedélye a kereskedelmi űrturizmus beindítására az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóságtól (FAA) – írja a CBC.

A Virgin Galactic eddig csak tesztrepüléseket hajtott végre, amelyekhez nincs szükség ilyen engedélyre. A SpaceShipTwo nevű járművet eddig háromszor lőtték fel volt asztronauták és katonai pilóták vezetésével. A legutóbbi próbarepülés január 10-én volt, a rakéták 20 másodpercig égtek, az űrhajó pedig 21 640 méter magasra jutott fel, de az utasoknak 110 ezer méteres magasságot ígérnek, amihez a rakétáknak egy percig kell égniük.

A társaság 2013 augusztusában nyújtotta be az engedélyezési kérelmet az FAA illetékes szervéhez, ám a hatóság valószínűleg több tesztet tart majd szükségesnek ahhoz, hogy biztonságosnak ítélje a kereskedelmi alapon történő űrturizmust. Így aztán kétséges, hogy mikor repülhet majd fel valóban a világűrbe az a közel 700 utas, aki már kifizette a fejenként 250 ezer dolláros (56 millió forint) jegyet.