Szédítő panorámakép Amerika tetejéről

Panorámakép a New York-i One World Trade Center (Szabadság torony) tetejéről
Vágólapra másolva!
Bár még nem nyitották meg a nagyközönség előtt, látványos panorámakép készült az Egyesült Államok legmagasabb tornyának tetejéről.
Vágólapra másolva!

A lerombolt New York-i ikertornyok helyén épült One World Trade Center (OWTC) a maga 1776 lábas (541 méter) magasságával nemrég nyilvánították az USA legmagasabb épületének. Korábban ezzel a címmel a chicagói Willis Tower (korábban Sears Tower) büszkélkedhetett. A trónfosztás egyáltalán nem volt egyértelmű. Az OWTC tetején ugyanis egy 408 lábas (124 méter) toronycsúcs áll, és bizonytalan volt, hogy ezt bele kell-e számolni a teljes magasságba.

Bár még nem adták át az épületet, a TIME magazin összefogott a GigaPan szoftvercéggel, és egy 14,6 gigabájtos képet készített New Yorkról a torony tetjéről. Az 567 fotó összeillesztéséből álló 360 fokos panorámakép zoomolható, így bárki bekukkanthat a város lakóinak életébe. A panorámafotót az alábbi képre nyithatja meg.

Kattintson a képre! Forrás: TIME/GigaPan

Az OWTC számai egyébként szimbolikusak. Az épület csúcs nélküli magassága – 1368 láb (417 méter) – ugyanakkora, mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban megsemmisült World Trade Center ikertornyaié. A csúccsal együtt mért magasság pedig azért 1776 láb, mert 1776-ban fogadták el az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát.

A világ legmagasabb épülete továbbra is Dubajban van, a 828 méter magas Burdzs Kalifa tetetéről itt nézhet körbe.