Sümegi hotel lett az év legjobb szálláshelye

Hotel Kapitány Wellness
Hotel Kapitány Wellness
Vágólapra másolva!
A balatoni régió és a gyógyvizek melletti wellnessközpontok a legnépszerűbbek.
Vágólapra másolva!

Második alkalommal állította össze a magyarországi szállások toplistáját az Utazok.hu cégcsoport. A lista több mint 35 ezer szavazat alapján készült el. A legjobb hazai szálláshely az utazók szavazatai alapján idén a sümegi vár alatt elhelyezkedő Hotel Kapitány Wellness lett a zalakarosi Hotel Karos SPA Superior és a balatonfüredi Anna Grand Hotel Wine&Vital előtt, így ez a szálloda kapta az idei Aranycsengő fődíját.

A fődíj mellett öt más kategóriában is osztottak díjat. A legromantikusabb kategóriában a bikali Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtok végzett az élen; az év családbarát szálláshelye címet idén (ahogy tavaly is) is az összesítésben is élen végző Hotel Kapitány Wellness nyerte el; az idősebb generáció által leginkább kedvelt szálláshely a zalakarosi Hotel Karos Spa Superior; a legbarátságosabb és a legjobb ár-érték arányú kategória nyertese pedig egyaránt a zalakarosi Art Hotel.

A kiválasztott úti cél tekintetében nincs jelentős változás, a balatoni régió mellett a gyógyvizek melletti wellnessközpontok a legnépszerűbbek. Városokra bontva Siófok vezeti a toplistát a foglalások száma alapján Budapestet, Hajdúszoboszlót és Egert megelőzve. Utóbbi két város a 2012-es rangsorhoz képest kettő, illetve három helyet lépett előre.

A szállásközvetítő és kuponos oldalak a turisztikai piac egyre meghatározóbb szereplői: az Utazok.hu becslése alapján a mintegy 60 milliárd forintos teljes hazai szállásdíjbevétel 40 százalékát generálják Az online foglalások jelentős része, több mint 35 százaléka még mindig Budapestről érkezik, de a megyeszékhelyeken élők is egyre nagyobb számban intézik az internet segítségével az utazásaikat.

Az utasok közel 31 százaléka (míg tavaly az utazók mintegy negyede) harminc vagy még annál is több nappal előtte kiválasztja és lefoglalja pihenésének helyszínét. Ugyancsak növekedett (16-ról 18 százalékra) az utasok másik végletének aránya is, akik kevesebb mint három nappal az utazásuk ideje előtt foglalnak online szállást.