A magyarok inkább nem lépik át az országhatárt

A Costa Rica-i Monteverde felhőerdői, a dolgát végző lajhár
Vágólapra másolva!
Magyarország – és azon belül is Budapest – az utóbbi években egyre népszerűbb és ajánlottabb célpont lett a különböző utazási oldalakon. Egy friss nemzetközi közvélemény-kutatás azonban alaposan árnyalja ezt a képet.
Vágólapra másolva!

A Global Tourism Monitor Survey készítői 26 ország összesen 23 ezer polgárát többek között arról kérdezték az idei első negyedévben, hogy mely országba utaztak az elmúlt 12 hónapban, és azt mekkora valószínűséggel ajánlanák másoknak is. Az ajánlók és a lebeszélők pontszámaiból a kutatók egy indexet alkottak, és ennek alapján állították fel azon országok rangsorát, amelyek a legjobb nyaralási élményt nyújtják. A vizsgálatba bevont 26 ország fele európai, Magyarországon ezer válaszadót kérdeztek meg.

A 23 ezer megkérdezett összesen 65 országot nevezett meg, amelyek közül – nem kis meglepetésre - egy kis közép-amerikai ország, Costa Rica végzett az élen (korábban itt írtunk róla beszámolót). Európából a világranglistán második helyezett Ausztriát ajánlanák egymásnak a leginkább az emberek, az egységesen kezelt Afrika–Közel-Keletet Izrael vezeti, Ázsia–Csendes-óceánt Új-Zéland, Észak-Amerikát pedig az Egyesült Államok.

Magyarország 39. helyezésével a lista középmezőnyének alján helyezkedik el. Szűkebb térségünkből egyedül Horvátország (7.) és Csehország (20.) előzi meg, a többi rendszerváltó ország többnyire jóval utánunk kullog.

A rangsor alja is tartogat meglepetéseket. Ki gondolta volna, hogy a magyar utazók körében is viszonylag népszerű célpontnak számító Tunézia – amelyről nemrég közöltünk beszámolót – a legrosszabb értékelést kapta a megkérdezettektől? Ráadásul ez az egyetlen ország a 65-ből, amelynek az összpontszáma negatív. Indonézia, Kína és Malajzia sem váltott ki különösebb lelkesedést az oda látogatókból.

Mely országokat ajánlanák másnak a leginkább?

1. Costa Rica
2. Ausztria
3. Izrael
4. Új-Zéland
5. Olaszország
6. Japán
7. Horvátország
8. Egyesült Államok
9. Norvégia
10. Kanada
10. Görögország
10. Nagy-Britannia
...
20. Csehország
39. Magyarország
50. Lengyelország
54. Románia
...
56. Bulgária
57. Oroszország
58. Albánia
59. Kambodzsa
60. India
61. Ukrajna
62. Malajzia
63. Kína
64. Indonézia
65. Tunézia

Maradunk itt

Magyarország egyébként egy területen Európa élén végzett. A felmérést készítők ugyanis azt is megkérdezték az egyes országok polgáraitól, hogy hova terveznek utazást legközelebb. Magyarországon a válaszadók 63 százaléka nem tervezi elhagyni az országot a következő nyaraláskor, ami a legmagasabb érték Európán belül. Ennél is nagyobb arányban (70 százalék) a világon csak Indonéziában maradnak országukban.

Nekünk a Balaton a Riviéra Fotó: Márton László

Azt, hogy a magyarok egyébként mely országokba utaznak még, és melyeket ajánlanának másoknak, nem sikerült megtudnunk. Stuart Ridsdale, a Greenfields Communications PR-igazgatója az Origo kérdésére azt mondta, hogy az ezerfős magyarországi minta önmagában nem lenne statisztikailag megbízható, ezért azt külön nem közlik.

Európa egyébként nagyon népszerű az utazók körében: a 23 ezer válaszadó 43 százaléka tervezi ide következő nyaralását, míg a második helyezett Ázsia-Csendes-óceán térségbe csak 27 százalék. Az európai válaszadók 62 százaléka maradna a kontinensen belül, 30 százalékuk pedig még nem döntött.

A most közzétett lista fontosságát egyébként az is alátámasztja, hogy az utazók a következő célpont kiválasztásánál leginkább a barátaik ajánlására hagyatkoznak (33 százalék). A korábbi saját tapasztalatok alapján 30 százalék dönt, míg a foglalási oldalakon vagy a médiában megjelenő beszámolók 13 százalékuk döntését befolyásolják.