Ezt nagyon benézték a vietnami pilóták

VietJet Air
This This handout photo taken on April 5, 2012 released by VietJetAir shows an aircraf of the local budget airliner VietJetAir with a newly painted fresh Vietnamese tourist logo and slogan " Vietnam Timeless Charm" on its flank at Tan San Nhat airport in Ho Chi Minh city. The new logo and slogan will be used by Vietnam tourism industry in its promotion programm through 2015. According to official statistics more than 6 million foreigners have visited the country in 2011 . AFP PHOTO/VietJetAir - RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/VIETJETAIR"
Vágólapra másolva!
A VietJet Air gépe 140 kilométerrel odébb szállt le, mint kellett volna, mert nem szóltak nekik a járatváltozásról.
Vágólapra másolva!

A VietJet Air Airbus A320-200 típusú gépe Hanoiból a népszerű vietnami turistaközpontba, Dalatba tartott, a fedélzetén 200 utassal. Az eseménytelen út után azonban a pilóták a Dalattól 140 kilométerrel északkeletre lévő Cam Ranh repülőtéren tették le a repülőt, amely a tengerparti Nha Trang városához van közel – írja az Aviation Herald. Az utasok közül sokan furcsállva néztek ki az ablakon, mert nem találták ismerősnek a repülőteret, a személyzet pedig nem közölte, hogy megváltoztatták volna az útvonalat.

Ez alatt a VietJet egy másik repülője Hanoiból Nha Trangba repült volna, de nem szállt fel, a közel 200 utas a váróteremben várt. A vietnami hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben, mert arra gyanakodtak, hogy a légitársaság összekeverte a két gépet.

Forrás: AFP/Str

A VietJet először azzal magyarázta a dolgot, hogy a Dalatba tartó gép pilótái a rossz idő miatt szálltak le inkább a Nha Trang melletti repülőtérre. Később aztán elismerte, hogy a hibát a diszpécser és a légi személyzet közötti rossz kommunikáció okozta. Egy másik gép lerobbanása miatt ugyanis a szóban forgó repülőt Dalatba irányították át, amiről mindenki tudott, kivéve a pilótákat. A pilóták továbbra is abban a hiszemben voltak, hogy nekik Nha Trangba kell vinni a gépet, és nem kérdeztek rá erre a diszpécsernél.

Miután leszállt a repülő a Cam Ranh repülőtéren, a gép továbbrepült Dalatba az utasokkal, majd onnan vissza Hanoiba.

A vietnami hatóság szerint a VietJet Air koordinátorai és a gép személyzete nem követték a repülési előírásokat. A testület ideiglenes jelleggel felfüggesztette a pilóták és az esetben részt vevő alkalmazottak engedélyét, amíg ki nem vizsgálják az ügyet – írja a Telegraph.

Tavaly november óta két repülőgép is rossz repülőtéren szállt le az Egyesült Államokban, ezekről bővebben itt olvashat.