A hatalmas szuperplázában lennének klimatizált utcák, nyitható tetejű vidámpark, színházi és wellnessnegyed, lakóparkok és 100 szálloda is.

A földkerekség legnagyobb bevásárlóközpontját akarják felépíteni Dubajban egy valóságos külön, klimatizált város részeként, amely a tervek szerint évi 180 millió látogatót vonzana a Perzsa-öböl mentén fekvő városállamba.

Az újabb gigászi létesítmény tervét az Egyesült Arab Emírségek részét alkotó extravagáns városállam uralkodója, Mohamed bin Rasíd Ál-Maktúm sejk jelentette be vasárnap.

A hivalkodó elnevezésű Mall of The World 4 millió 458 ezer négyzetméteren terülne el, és a 743 ezer négyzetméter alapterületű szuperplázán kívül magában foglalna klimatizált utcákat, egy fedett, de nyitható tetejű vidámparkot, a New York-i Broadwayhez hasonló kulturális és színházi negyedet, egy wellnessnegyedet, több lakóparkot és 100 szállodát is.

A Mall of The World a világ legmagasabb felhőkarcolója, a Burdzs Kalifa, a fedett sípályával rendelkező Mall of The Emirates és az emirátusok jelenlegi legnagyobb plázája, a Dubai Mall közelében épül fel a tervek szerint – jelentette a helyi hivatalos hírügynökség, a WAM.

Az uralkodó szerint a cél az, hogy megszűnjön a dubaji turizmus idényjellege, a város az év egészében turisztikai és üzleti központ legyen a tágabb térségben élő kétmilliárd ember számára.

Az emírséget tavaly 11 millió turista kereste fel, 10 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és 2020-ra, a világkiállításra már 20 millió látogatót várnak. A vasárnap bejelentett gigaprojekttől azt várják, hogy segít évi 180 millióra feltornászni a turisták számát.

A plázát az uralkodó cégbirodalma, a Dubai Holding építi, de egyelőre nem tudni, mennyiért, és azt sem, mikorra készül el.