Az 50 millió euróba kerülő fedett létesítmény nagyobb lesz, mint amilyent Londonba terveznek.

Szinte pontosan egy évvel azután, hogy Boris Johnson londoni polgármester bejelentette, 200 millió fontért (80 milliárd forint) hóközpontot építenek a brit főváros Olimpiai Parkjában, Párizsban hasonló tervekről számoltak be. A Le Figaro cikke szerint a holland Snowworld cég 50 millió euróért (16 milliárd forint) húzna fel egy fedett síközpontot a Párizs egyik külvárosában.

A párizsi sípálya hossza 320 méter lenne, és 22 ezer négyzetméteres terülne el. A londoni tervek 300 méteres pályáról szólnak 20 ezer négyzetméteres területen. A britek leghosszabb fedett sípályája jelenleg Manchesterben található, és 180 méteres.

Dubajban 2005-ben nyitották meg a Ski Dubait, amelynek leghosszabb pályája 400 méterForrás: Flickr/Filipe Fortes

A párizsi síközpontot egy már létező, emberalkotta, 230 méter magas domb köré építik. Lesz benne felvonó, tobogánpályák (a tobogán a szánkóhoz hasonló eszköz), étterem és egy háromcsillagos szálloda is. A belépő 52,50 euró (17 ezer forint) lesz, amely tartalmazza a felszerelés kölcsönzési díját is.

Kérdés, hogy a fedett sípálya mennyire lesz alternatíva a párizsiaknak. A síelésre vágyók ugyanis vonattal körülbelül hat óra alatt elérhetnek a fővárosból a Francia Alpok olyan kiváló síközpontjaiba, mint Tignes vagy Val d'Isère – írja a Telegraph.

Egy viszontagságos franciaországi síkirándulásról itt olvashatja korábbi beszámolónkat.