65 ezres fogyasztás a minibárból

Turisták Budapesten, városnézés, turizmus, városnéző busz, turista
Budapest, 2014. március 25. Turisták bőröndjeikkel egy zebránál állnak Budapesten, a Rákóczi úton 2014. március 25-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Több mint ötszázszoros különbség volt az elmúlt egy évben a minimális és a maximális szállásfoglalási érték között a Szállás.hu adatai szerint. A portál összegyűjtötte a magyar szállodai rekordokat, volt, ahol kétezren mulattak egyszerre, máshol százévesnél idősebb vendég is megfordult már.
Vágólapra másolva!

Szélsőségekben gazdag volt az idei év a turizmus számára, és nem csak az időjárás miatt – derült ki a Szállás.hu statisztikáiból. „Az elmúlt hónapokat tekintve a legolcsóbb szállásfoglalásnál két fő 1500 forintért rendelt szobát egy éjszakára. A szezon legdrágább foglalását épp egy nappal korábban rögzítettük, akkor 880 ezer forintot szánt valaki a dobogókői szállásra" – mondta Szigetvári József, a Szállás.hu ügyvezető igazgatója. Bár a portál adatai szerint a foglalások legnagyobb része egy-két éjszakára szólt, olyan is volt, aki 30 napra bérelt ki egy szolnoki apartmant.

Lehet olcsón és drágán is Forrás: AFP/Franck Fife

A Szállás.hu a szélsőséges eredményekre tekintettel felmérést készített a hazai szállásadók körében a kiugró értékekről. Úgy tűnik, főleg akkor nem sajnáljuk a pénzt, ha mulatunk – volt, aki 65 000 forintért fogyasztott a minibárból, máshol fejenként 20 ezer forintért rendeltek a vendégek a szálloda éttermében. A legnagyobb számlát azonban egy kétezer fős rendezvény résztvevői csinálták, akik összesen 9 millió forintért ettek-ittak egy étteremben. „Sok szállásadónál az esküvőkhöz kapcsolódnak a legmagasabb számok, mivel nem ritkák a 200-400 fős lagzik sem, de volt, ahol csak a zenekar létszáma 50 főre rúgott" – ismertette a több mint száz szállásadó részvételével készült felmérés eredményeit a portál vezetője.

Rekordmennyiségű bőrönddel és állattal utaztunk

A szállásfoglalókkal kapcsolatban is számos rekord született: többen mondták, hogy kilencven év feletti vendégük is volt már, de a legidősebb hazai utazó egy 103 éves ember volt. „Igaz, olyan szállásadóval is kapcsolatban állunk, akinél 95 éves alkalmazott dolgozik" – tette hozzá Szigetvári József. Néhány vendég a kiugróan sok csomag miatt maradt emlékezetes a szállásadók számára: volt, aki egymaga nyolc bőrönddel érkezett, más öt utazótáskát pakolt össze – igaz, csak két napra foglalt szállást.

Turisták Budapesten Forrás: MTI/Mohai Balázs

A szálláson elhelyezett házi kedvenceket tekintve is akadtak érdekességek: a legtöbb állatot valószínűleg az a szállásadó fogadta, akinél egy nemzetközi kutyakiállítás alkalmával 16 tacskó volt. A legkülönlegesebbnek talán a cirkuszi állatidomárokkal érkező elefánt és zebra számított hazánkban, de a legdrágább állat, ami szálláshelyen megfordult, minden bizonnyal egy értékes versenyló lehetett.

Ki lesz a legnépszerűbb?

A települések közül eddig Csesznek kapta a legtöbb szavazatot az Év Szállása verseny népszerűségi listáján, mögötte Gyomaendrőd és Bükfürdő következik a legvonzóbb hazai úti célok listáján. „Hévíz, Gyula vagy Hajdúszoboszló – vagyis a foglalási számok alapján kedvelt fürdővárosok – egyelőre a top 10-es listán hátrébb állnak, valószínűleg csak a nyaralás fáradalmainak kipihenése után adják le szavazataikat a szállásfoglalók a szallas.hu/evszallasa oldalon" – tette hozzá a versenyt elindító portál vezetője.

Az Év Szállása verseny állása 2014. szeptember 8-án:

Az Év Turisztikai Települése:
1. Csesznek
2. Gyomaendrőd
3. Bükfürdő
4. Cserkeszőlő
5. Hévíz
6. Gyula
7. Gárdony
8. Eger
9. Hajdúszoboszló
10. Zalakaros

TOP3 – 4-5 csillagos szállodák
1. Imola Hotel Platán, Eger
2. Diamant Hotel, Szigetköz Dunakiliti
3. Elizabeth Hotel, Gyula

TOP3 – 1-2-3 csillagos szállodák
1. Piramis Hotel, Gárdony
2. Club Dobogómajor, Hévíz
3. Hotel Margaréta, Balatonfüred

TOP3 – Panziók
1. Royal Panzió, Cserkeszőlő
2. Pelso Panzió, Balatonmáriafürdő
3. Villa Citadella Wellness Panzió, Eger

TOP3 – Apartman, vendégház, hostel, diákszálló
1. Imola Udvarház Apartman Eger
2. Bellus Apartman, Abádszalók
3. Erzsébet Vendégház, Csesznek

Rekordszámok a turizmusban

A Központi Statisztikai Hivatal egyébként épp most számolt be rekordadatokról a hazai turizmusban. Magyarország kereskedelmi szálláshelyei az év első 7 hónapjában összesen 5,25 millió vendéget fogadtak, akik 13,4 millió vendégéjszakát eltöltve bruttó 101 milliárd forint szállásdíjat fizettek pihenésük során. A belföldi vendégszám, a bruttó szállásdíjbevétel továbbra is tartja a 10% feletti növekedési tendenciát, miközben az összes vendégszám 7,3%-kal, az eltöltött éjszakák száma pedig 5,6%-kal emelkedett.

Ami a külföldi beutazókat illeti, a top 10 küldő országunk közül az első hét hónapot tekintve az élen továbbra is Németország áll, a második helyre feljött Oroszország viszont megelőzi a harmadik helyre került Ausztriát. Oroszországból az első hét hónapban továbbra is közel két számjegyű a növekedés (9,9%).