A világ legdrágább szállodáit ezekben az országokban találja

2014.10.16. 07:34

Az első tízben három afrikai ország is van, közülük az egyik igazi meglepetés. Európából csak egy hercegség fért be a listára.

Az egyes országokban megfigyelhető átlagos hotelárak két dologtól függenek: a kereslettől és a kínálattól. A szállodakereső szolgáltatás nyújtó HotelsCombined.com május-augusztusi adatait összesítő térképből kiderül, hogy a legdrágább hotelek azokban az országokban vannak, amelyek egzotikus turistaparadicsomnak számítanak. Akad azonban kivétel is.

1. Maldív-szigetek

Hajóra szállva jóval olcsóbb, mint valamelyik luxusüdülőbenForrás: Kisgyörgy Éva

A legdrágább hotelek ugyanabban az országban vannak, amely a világon a leginkább függ az idegenforgalomtól. A Maldív-szigetek bruttó hazai termékének közel a fele származott tavaly közvetlenül a turizmusból, a foglalkoztatottak 87 százalékának pedig ez a szektor ad munkát. Az India délnyugati csücskénél található. összesen 1192 szigetből körülbelül 200 lakott, további 87 a turisták részére fenntartott hely. Korábbi beszámolónkat egy ottani hajóútról itt olvashatja.

2. Seychelles-szigetek

A Fregate Island ResortForrás: hemis.fr/Pitamitz Sergio

Az Indiai-óceánban, Madagaszkártól északkeletre található szigetcsoport ugyancsak rengeteg turistát vonz a méretéhez képest, ami nyilván a szállodai szobák árát is felhajtja. Afrika önálló államai közül a Seychelle Köztársaság népessége a legkisebb. Nincsenek őslakók; a helyiek főleg francia, afrikai, indiai és kínai bevándorlók utódai.

3. Aruba

Forrás: AFP/Frazer Harrison

Formailag Hollandiához tartozik, mint autonóm terület. Egy 36 km hosszú és legfeljebb 11 km széles sziget a Karib-tenger déli részén, 29 km-re északra a venezuelai Paraguaná-félszigettől. A sziget éghajlata meglehetősen száraz, kevés helyen találni a karibi térségben megszokott buja trópusi növényzetet.

4. Monaco

Fotó: Vándor Éva - Origo

Az egyetlen európai helyezett a tízes listán. A hercegség egy kis városállam, a világ második legkisebb országa, amely Franciaország és a Földközi-tenger közé ékelődik a francia Riviérán. Mindössze 33 ezren laknak ott, de mivel területe kicsi, a világ legsűrűbben lakott országa. Európában – Andorra után - itt a második legnagyobb az egy lakosra jutó turisták száma: 8,84 volt 2012-ben. Itt olvashatja róla beszámolónkat.

5. Mauritius

A világ egyik ledrágább szállodája, a St. Regis VillaForrás: St. Regis Mauritius

Egy kicsiny állam az Indiai-óceánban, Madagaszkártól 900 km-re keletre. Két nagyobb és több apró szigetből áll. Bár a szállodai árak magasak, egy korábban írt beszámolónk szerint olcsón is ki lehet hozni, csak a repülőjegy a drága oda.

6. Francia Polinézia

Bora BoraForrás: AFP/Marcel Mochet

Franciaország tengerentúli területéről, amely a Csendes-óceánban található, és Tahiti a legnagyobb szigete, szintén a luxus jut a legtöbb ember eszébe. A repülőjegy és a luxushotelek valóban sokba kerülnek, de Bora Borát is meg lehet úszni olcsón: erről itt olvashatja korábbi beszámolónkat.

7. Bahama-szigetek

Forrás: AFP/Sam Greenwood

A szigetcsoport 690 szigete és több mint 2000 korallszirtje Floridától délkeletre ívelődik az Atlanti-óceánban. A szigetek közül 29 lakott. Kolumbusz a szigetcsoport egyik szigetén, San Salvadoron lépett először Amerika földjére, 1492-ben. A volt brit koronagyarmat 1973-ban nyerte el függetlenségét. A hotelárakat alaposan felhajtották az itt vakációzó amerikaiak.

8. Cook-szigetek

A Cook szigetcsoport a Csendes-óceán déli részén, Amerikai Szamoa és Francia Polinézia között helyezkedik el, 13 lakott és 2 lakatlan szigetből áll. Nevét a felfedezőjéről, James Cookról kapta, aki 1773-ban partra szállt. 1888-ban brit védnökség alá került, 1901-ben a britek annektálták, és átengedték Új-Zéland fennhatósága alá. 1965-ben belső önkormányzatot kapott. 1974 óta Új-Zéland szabadon társult állama, a kül- és hadügyeket Új-Zéland intézi, egyébként önálló kormányzata van. Legutóbb a fenti biztonsági videó miatt kapott figyelmet, amelyet az Air New Zeland forgatott ott.

9. Vanuatu

Sokan luxushajóval érkeznek odaForrás: Lantos Gábor

Szintén egy csendes-óceáni szigetcsoport. 12 nagyobb és több mint 60 kisebb, vulkanikus korallszigeten fekszik. A legészakibb és a legdélibb között 850 km a távolság. Mindössze 250 ezren lakják. A Brit Nemzetközösség tagja. Korábban itt írtunk róla beszámolót.

10. Mozambik

Mozambik tengerpartját most kezdik felfedezniForrás: Gaál Csaba - Origo

És a végére a meglepetés. Mozambik Afrikai egyik legszegényebb országa, és egyáltalán nem számít turistaparadicsomnak, noha gyönyörű tengerpartját most kezdik felfedezni. A már meglévő szállodák kínálata szűkös, épp ezért drágák. Az országról itt írtunk korábban beszámolót.