Repüljön vissza az időben a legrosszabb légitársasággal!

air koryo
Vágólapra másolva!
Páratlan képeket tett közzé egy szingapúri fotográfus egy észak-koreai repülőútról.
Vágólapra másolva!

Kihalt repülőtér, csomagmérés régi mérlegen, digitális műszerek nélküli pilótafülke – néhány érdekesség, amelyet egy szingapúri fotográfus megörökíthetett a világ egyetlen egycsillagos légitársaságával repülve. Aram Pan kivételes engedélyt kapott arra, hogy fényképeket készíthessen az észak-koreai légitársaság egy ma is használatban lévő Il-18-as gépén, amikor részt vett egy repülés iránt érdeklődő turistáknak szervezett túrán.

Az Il-18-as gép pilótafülkéjében nincsenek digitális műszerek (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: DPRK 360 / Aram Pan

Az Air Koryo légitársaságot 1950-ben alapította Észak-Korea a szovjetekkel közösen, hogy légi kapcsolatot teremtsenek Phenjan és Moszkva között. A képeken szereplő repülő először 1957-ben repült. Az Iljusin Il-18-as gépe strapabírásáról híres, több példány már a 45 ezer repülési órát is elérte, a kontraszt azonban óriási a mai, modern repülőkkel összehasonlítva.

A legrosszabb a világon

A légitársaságok minősítésével foglalkozó Skytrax szerint az Air Koryo az egyetlen légitársaság a világon, amely összességében mindössze egy csillagot érdemel. A koreai cég szinte minden kategóriában rosszul szerepelt, egyedül a személyzet megjelenése és hozzáállása érdemelt három csillagot az ötből. Az Európai Unió 2006 márciusában biztonsági okokból megtiltotta, hogy az Air Koryo a területére repüljön, amit 2010 márciusában feloldott, de csak a TU-204-es gépeire.

A személyzet kapta az egyetlen jobb értékelést (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: DPRK 360 / Aram Pan

Aram Pan a brit székhelyű Juche Travel iroda útján vett részt, amely az elmúlt három évben repülési túrákat szervezett Észak-Koreába. A cég honlapja szerint ez az egyetlen ország a világon, ahol egy helyen lehet megbízhatóan repülni a szovjet éra összes nagyobb repülőgéptípusával. A legutóbbi útjukról itt nézhet videót.

Várják a turistákat

Nemcsak a repülők, a phenjani repülőtér is felér egy időutazással Észak-Koreában. Az új repülőtér megnyitását 2015-re tervezik.

Az utastér a régi időket idézi (Kattintson a galériára a többi képért!) Forrás: DPRK 360 / Aram Pan

Észak-Korea a világ talán legelzártabb diktatúrája, ahol a legutóbbi hírek szerint töretlen a néhány hétre eltűnt Kim Dzsongun hatalma. Ennek ellenére az ország egyre népszerűbb a turisták körében, noha csak szigorú feltételek betartásával lehet oda utazni. Erről korábbi cikkünket itt olvashatja.

További fotókat Észak-Koreáról Aram Pantól ezen a Facebook-oldalon talál. Az alábbi képre kattintva pedig egy rendkívül látványos, zoomolható, forgatható panorámafotó nyílik meg az Il-18-as gép pilótafülkéjéről.

A zoomolható panorámafotóért kattintson a képre, és várja meg a teljes képernyő betöltését! Forrás: DPRK 360