Bagóért adják a szállást

Tara Angkor Hotel, thai masszázs, bagóért szállás
Vágólapra másolva!
Mutatunk tíz országot, ahol nem kell mélyen a pénztárcába nyúlni. Két szomszédunk is van köztük.
Vágólapra másolva!

Egy korábbi cikkben már felsoroltuk azokat az országokat, ahol a szállodák átlagos árszintje a legolcsóbb volt a HotelsCombined.com május-augusztusi adatai alapján. Jöjjenek most a legolcsóbbak, amelyek közül kettő Magyarország szomszédja.

1. Bolívia

Salar de Uyuni sósivataga a Hal-szigetről Fotó: Kun-Szabó Mariann

A dél-amerikai országba látogató turisták ódákat zengnek az ottani alacsony árakról. Az Indulási Oldalon több beszámoló is született Bolíviáról: itt olvashatja az egyiket a kokalevél kultúrájáról, itt a másikat a magassági betegségről és a Titicaca-tóról, itt Salar de Uyuníról, a világ legnagyobb sómezőjéről, itt pedig egy klausztrofóbiás élményről Potosi ezüstbányájában.

2. Laosz

A fekvő Buddha a Tham Phu Kham-barlangban Forrás: Zárug Anna Zita és Harkányi Árpád

A távol-keleti országot csak most kezdik felfedezni a turisták, és még az egyébként sem drága ázsiai helyek közül is a legolcsóbbak között van. Itt írt róla egy remek beszámolót a világot körbebicikliző házaspár egyik tagja.

3. Nepál

Ngawal falu 3600 méteren, hátterben az Annapurna Forrás: Harkányi Árpád

A Himalája és a világ legmagasabb hegyei miatt egyre felkapottabb, ám ez az árakon még nem látszik. Ráadásul nem kell ahhoz alpinistának lenni, hogy élmény legyen egy utazás oda. Bringás szerzőink az Annapurnánál tettek egy közel egyhónapos gyalogtúrát, ennek az első részét itt olvashatja az el, a másodikat pedig itt, utóbbiban ráaádsul az árakról is pontos leírás van.

4. Macedónia

A Szveti Jovan Bogoszlov-templom az Ohridi-tónál Forrás: Flickr/Charles Roffey

A balkáni kis országról több listán is megemlékeztünk már a közelmúltban: történelmi és természeti szépségei ellenére nagyon kevés turista látogatja meg, ami a szállásárakat is alacsonyan tartja. Budapestről körülbelül 9 óra alatt lehet autóval eljutni Szkopjéba Szerbián keresztül, az Ohridi-tóig pedig még két és fél órát érdemes számolni.

5. Peru

A világ egyik leglátogatottabb romvárosa, Machu Picchu Forrás: Kun-Szabó Mariann

A történelmi városok és az inka építmények – főként Machu Picchu – miatt özönlenek oda a turisták a világ minden tájáról, ám a hotelárak még mindig viszonylag alacsonyak. Erről az országról is több élménybeszámoló született már az Indulási Oldalon. Az inka romvároshoz tett kirándulásról például három is, mindegyik más miatt izgalmas: az egyiket itt, a másikat itt, a harmadikat pedig itt olvashatja. Perut azonban nem csak ezért érdemes felkeresni, a többi látnivalóról itt és itt írtak szerzőink.

6. Szerbia

Az Ada Ciganlija a helyiek kedvelt strandja Forrás: Tóth Judit

Déli szomszédunkba kevés magyar turista jut el, többnyire csak átutaznak rajta. Pedig olcsó, és látnivaló is akad bőven. Egy vajdasági kirándulásról itt olvashatja beszámolónkat, egy belgrádiról pedig itt.

7. Kambodzsa

A világ másik leglátogatottabb romvárosa, Angkor Forrás: Kisgyörgy Éva

E sorok írójának ehhez az országhoz kötődik az egyik legjobb ár-érték arányú szálloda emléke. Az Angkor melletti Siem Reapben talált hotel bejáratánál a cipőt is le kellett venni, 30 dollárért pedig még medence is járt hozzá (erről az útról itt olvashat). Az ottani híres romvárosról mások is írtak az Indulási Oldalon, az egyiket itt olvashatja, a másikat itt, a bringás házaspár pedig egy remek time-lapse videót készített az ottani nyüzsgésről. Kambodzsa azonban nem csak Angkorból áll: egyik szerzőnk egy kis faluból írt beszámolót, egy másik pedig egy ottani hajóútról.

8. Szlovákia

Gerinctúra az Alacsony-Tátrában Forrás: Ballai Vince - Origo

Északi szomszédunkat elkerüli a turistaáradat, pedig természeti szépségei és bájos, felújított városai megérnek egy kirándulást. A Tátráról többször is írtunk, itt olvashatja az egyiket, itt a másikat, itt meg a harmadikat. Télen a síelőké a terep, erről itt, itt és itt olvashat. A Kassán található magyar emlékekről pedig itt írtunk.

9. Guatemala

Santiago Atitlán kikötője Forrás: Soltész Béla

A közép-amerikai ország tobzódik a látnivalókban, a turisták többsége azonban inkább Costa Ricát keresi fel a térségben, így a szállásárak sem magasak. Egy dohányzó maja istenségről itt írt egyik szerzőnk, a maják vallási szokásairól pedig itt.

10. Litvánia

Macskaköves utca Uzupisben, Vilnius művésznegyedében Forrás: AFP/Petras Malukas

Ha valaki a balti államok meglátogatására vállalkozik, akkor többnyire Észtországot választja (összekötve esetleg Helsinkivel és Szentpétervárral), Lettországba pedig csak kevesen mennek át. A legdélibb államba még kevesebben jutnak el, talán ezért van, hogy a szállásárak alacsonyabbak Litvániában.

Jó, jó, de oda is kell jutni

A szállásköltség persze csak az egyik nagy tétel az utazáskor, a másik a közlekedés. Európán belül ott az autó és a fapadosok, de az egzotikus helyekre drágább az eljutás. Nem kell azonban feltétlenül vagyonokat fizetni ezekre sem. Az ázsiai országokba például olcsóbban ki lehet jutni, ha az ember vesz egy akciós jegyet például Kuala Lumpurba (amely maga is olcsó) a Turkish Airlines-szal vagy a Qatar Airways-zel, onnan pedig az Air Asia fapados járatával megy tovább. Dél-Amerika már keményebb dió, de például Brazíliába ki lehet fogni 200 ezer forint alatti jegyeket is például az Air France-nál, a kontinensen belül pedig akár buszozni is lehet olcsón. Korábbi cikkünk az utazási költségek lefaragásáról itt olvasható.