Vágólapra másolva!
Érdemes lesz időben kimenni csütörtökön, mert sok utas indul a hosszú hétvégére, és sokáig tarthat a biztonsági ellenőrzés.
Vágólapra másolva!

Október 23-án reggel sokan indulnak útnak repülővel a hosszú hétvégére. Érdemes időben kint lenniük, mert a repülőtéren sokáig tarthat a biztonsági ellenőrzés. Aznap ugyanis reggel 6 és 6.40 között összesen 12 járat indul a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről (ebből nyolc fapados), és mivel a járatok várhatóan telítettek lesznek, akár 1500 embert is át kell vizsgálniuk a biztonságiaknak viszonylag szűk idő alatt.

Utasok várakoznak a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az elmúlt napokban egyébként is voltak problémák a repülőtér reggeli áteresztőképességével. Amint arról a Fapadosinfo blog nemrég beszámolt, volt olyan nap, október 10-e, amikor kaotikus állapotok alakultak ki a várakozás miatt, és többen le is késték a járatukat. A blog szerint azóta sem ritka a B terminálon a 20-25 perces sor.

Voltak fennakadások

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az Origónak elismerte, hogy október 10-én voltak fennakadások, mert betegségek miatt váratlan létszámhiány alakult ki. Azóta azonban szerinte nem jellemző a 20 percnél hosszabb várakozás a biztonsági ellenőrzésnél még a csúcsidőben sem. Előző nap mindig lekérik a légitársaságoktól a várható utaslétszámot, és ennek alapján hívják be a munkatársakat.

Október 23-a reggelére már készül a repülőtér, hiszen valóban sok gép indul, és a hosszú hétvége miatt sok utassal számolnak – mondta Hardy. Az A és a B terminálon egyébként elvileg összesen 11 folyosón lehet áthaladni a biztonsági ellenőrzésen. Ha a fapadosok által használt B-n torlódás van, átirányítják az utasokat az kevésbé terhelt A-ra, de az utas maga is dönthet így.

Érdemes kimenni időben

Az egyenetlen terhelés egyébként létező probléma – ismerte el Hardy. Reggel hat előtt nem indulhat gép a budapesti reptérről, ezért utána rövid idő alatt sok száll fel, ami torlódást okoz reggelente. A hétfő reggel, a péntek délután és vasárnap nagyjából egész nap rendszeresen erős forgalmú időszaknak számít. Érdemes valóban két órával az indulás előtt kint lenni, hogy elkerüljük az idegeskedést – javasolta a kommunikációs igazgató.

FRISSÍTÉS: szerzőntk az alábbi képeket küldte a repülőtérről október 23-án reggel.

Október 23-án, reggel 4 órakor már sokan voltak a Liszt Ferenc repülőtéren Forrás: Lantos Gábor
A fapados járatokon repülő utasok reggel fél 6-kor megtöltötték a külső várót Forrás: Lantos Gábor