Ezt látja az ikertornyok helyéről

2014.10.29. 11:07

Az új New York-i felhőkarcoló kilátójára már a liftezés is élmény lesz. Tavasszal nyitják meg.

Alig pár hónap van hátra a New York-i One World Trade felhőkarcoló kilátójának megnyitójáig, de már bejelentették, mennyibe kerül majd felmenni oda. A felnőtteknek 34 dollár (7800 forint) lesz a beugró, a 65 év felettieknek és a 13 év alattiaknak ennél pár dollárral olcsóbb lesz. Az 5 évnél fiatalabb gyermekek ingyen látogathatják meg, ahogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak hozzátartozók, illetve a mentésben és romeltakarításban résztvevő munkások is.

Járókelők sétálnak el a One World Trade Center előttForrás: AFP/Jewel Samad

A lerombolt New York-i ikertornyok helyén épült One World Trade Center (OWTC) a maga 1776 lábas (541 méter) magasságával az USA legmagasabb épülete. Korábban ezzel a címmel a chicagói Willis Tower (korábban Sears Tower) büszkélkedhetett. A trónfosztás egyáltalán nem volt egyértelmű. Az OWTC tetején ugyanis egy 408 lábas (124 méter) toronycsúcs áll, és bizonytalan volt, hogy ezt bele kell-e számolni a teljes magasságba.

Az OWTC tornya a többi felhőkarcoló fölé magasodikForrás: AFP/Brad Barket

Az OWTC számai egyébként szimbolikusak. Az épület csúcs nélküli magassága – 1368 láb (417 méter) – ugyanakkora, mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban megsemmisült World Trade Center ikertornyaié. A csúccsal együtt mért magasság pedig azért 1776 láb, mert 1776-ban fogadták el az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát.

Látogatók a 100. emeleten, amely jövő tavasszal nyílik meg a nagyközönség előttForrás: AFP/Spencer Platt

Az épületbe mostanában kezdenek beköltözni a bérlők, a 100. és 102. emelet közötti részt elfoglaló kilátón pedig az utolsó simításokat végzik a tavaszra tervezett megnyitó előtt. Már a feljutás is élmény lesz oda, hiszen a kizárólag erre a célra fenntartott öt Sky Podon, azaz liften 60 másodpercig tart a feljutás. Eközben a falakra szerelt LED-es képernyőkön New York felhőkarcolóinak növekedését szimulálják napjainkig - írja a Jaunted.

Kilátás Manhattanre a 100. emeletrőlForrás: AFP/Spencer Platt
Manhattan felhőkarcolóiForrás: AFP/Stan Honda
A Manhattan-híd látványa a 100. emeletrőlForrás: AFP/Spencer Platt