Az ágyából nézheti a sarki fényt

északi túrák
A lappföldi Kakslauttanenben fűtött, áttetsző fedelű kunyhóból csodálhatjuk a sarki fényt
Vágólapra másolva!
Sátrak az északi sarkkörtől egy kicsit délebbre, üvegkunyhók a sarki fény alatt, hegyi szentélyek szűz hóval borított lankákon. Ezeken a téli búvóhelyeken az ember pont annyira érezheti magát magányosnak, amennyire akarja, és átélheti, hogy a télnek is megvan a maga romantikája.
Vágólapra másolva!

Luxusjurták az Alpokban

A luxus és a fenntarthatóság a hívószava annak a svájci, Valais tartományban található Whitepod ökohotelnek, amely 38 négyzetméteres, geodézikus, kupola formájú jurtákban, 1400 méteres tengerszint feletti magasságban várja síelő vendégeit.

Ezért a látványért megéri Forrás: Whitepod.com

Ideális hely az elvonulásra, gondosan elszigetelve a külvilág távközlési szolgáltatóitól. Ez alól csak az étterem és a spa részlegnek helyet adó központi épület a kivétel. A vendég a recepción hótalpat, túrabotot, elemlámpát és térképet kap, amelyek segítségével egy húszperces séta után megtalálja a jurtáját.

A kör alapú sátorban minden megtalálható, ami egy klasszikus hotelszobától elvárható. Zuhanyzós fürdőszoba és vastag szőrmével borított franciaágy gondoskodik a kényelemről, a kandalló lobogó tüze pedig a melegről és a hangulatról. Az éjszakánkénti 500 svájci frankos luxussátrazásba a tábor területén futó sípálya és a felvonó korlátlan használata is beletartozik.

Összkomfortos jurta az Alpokban Forrás: Whitepod.com

Bár a jurta hatalmas fóliaablakain keresztül is élvezhető a völgybe nyíló panoráma, síelés után nem érdemes kihagyni az éjszakai csillaglest sem, pokrócba burkolva, a teraszon ücsörögve.

Sarkifényles fűtött igluban

Az utóbbi években egyre többen látnak fantáziát a hóból és jégből készült hálószobákban. A magyar határtól néhány száz kilométerre akár mi is kipróbálhatjuk, milyen érzés hóból tapasztott osztrák igluban aludni.

Annak azonban, aki ezt az élményt szívesen fejelné meg a misztikus sarki fény vadászatával, messzebbre kell utaznia, és mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. A lappföldi Kakslauttanen Arctic Resort komplexum például nemcsak hóból tapasztott, de üvegtetejű iglukkal várja vendégeit.

A lappföldi Kakslauttanenben fűtött, áttetsző fedelű kunyhóból csodálhatjuk a sarki fényt Forrás: Kakslauttanen.fi

Ide a legtöbb turista a szeptembertől márciusig tartó időszakban érkezik, amikor a legnagyobb az esély a zöldeskék színekben pompázó aurora borealis fényjátékát megcsodálni. Míg a környező településeken a sarki fény vadászatára hat-nyolcórás, fogvacogtató túrákat szerveznek negyvenezer forintnál kezdődő árakon, addig a finn üdülőhelyen százötvenezer forintért lehetünk részesei annak az élménynek, amely a legtöbb ember bakancslistáján szerepel. Fűtött, áttetsző fedelű kunyhóban, tarkóra tett kézzel, háton fekve csodálhatjuk a látványt, amelyről csak akkor maradunk le, ha netán elalszunk.

Hegyi szentélyek indián földön

Az amerikai Utah állambeli Sundance Resortben megtudhatjuk, milyen érzés kunyhónk ajtajából, felcsatolt síléccel, egyetlen lendülettel lecsúszni a lejtőn. A sípálya szélére épített száznál is több hegyi szentély a Wasatch-hegyek oldalán húzódik végig.

Száznál is több ilyen kunyhó várja a turistákat a Wasatch-hegy oldalában Forrás: Sundanceresort.com

A hatvanas évek végén Robert Redford vette meg a több ezer hektárnyi területet, amelyet annak a filmnek (Butch Cassidy és a Sundance kölyök) az emlékére nevezett el, amely az első sikert hozta meg számára. Redford a természet harmóniáját megőrizve képzelte el a hegyvidéki szálláshelyeket, ahogy az ute indiánok éltek bő kétszáz éve.

A kívül-belül fával burkolt házak berendezése az amerikai őslakosok kultúráját őrzi, de a nagyobb luxusszentélyekben éppúgy megtaláljuk a fatüzeléses kandallót, mint a saját bejáratú pezsgőfürdős sarkot.

A kívül-belül fával burkolt házak berendezése az amerikai őslakosok kultúráját idézi Forrás: Sundanceresort.com

Talán a Timpanogos-hegy 4000 méter magasba nyúló gleccsercsúcsainak látványa, talán a páratlan szépségű táj és a helyi kultúra megőrzése ösztönözte Redfordot arra, hogy egy fiatal filmeseket gyűjtő szellemi műhely is ebben az inspiratív természeti környezetben jöjjön létre. A számos kulturális és művészeti program mellett a világ legkomolyabb független filmmustráját, a Sundance Filmfesztivált is itt rendezik meg évek óta.

Kempingezés az Északi-sarkvidéken

Ha siklás helyett beérjük síkvidéki túrázással, akkor a föld legészakibb kempingjeit a végtelen hó birodalmában kell keresnünk. Nunavut Kanada legnagyobb territóriuma. A Nyugat-Európa méretű területen nagyjából annyi ember él, mint egy magyar kisvárosban.

Legészakibb pontjától mindössze pár száz kilométerre húzódik az északi sarkkör, így a 15 fokos nyári hőmérsékleti csúcsnak a helyiek éppúgy örülnek, mint a turisták a közelükben vonuló rénszarvascsordának egy sarkköri szafaritúrán. Utóbbin közvetlen közelről hallhatják a Somerset-sziget partvidékén csoportosuló beluga bálnák hangjátékát, de a jegesmedvelest is stratégiai útvonalon, biztonságos testközelből élvezhetik.

Akár vadkempingezhetünk is az Északi-sarkvidéken Forrás: Nunavuttourism.com

Az északi sarkkörhöz közel eső területeken a turisták többsége a csak nyáron nyitva tartó hotelek összkomfortját választja, pedig a legkalandosabb szálláshelyek azok a kunyhók és sátrak, amelyek kellően távol vannak a lakott településektől. Nunavut három nemzeti parkjának szélén tűzrakó állásokkal kialakított, az erős sarki szél ellen szélfogókkal körülvett területeken vadkempingezhetünk.

A látogatók figyelmét az óriássátrakban kialakított melegedőhelyeken is felhívják a bélelt anorák, a magas energiatartalmú ételek és a vízhatlan hálózsák fontosságára. Bár Nunavutban a kempingezés a legolcsóbb, legzöldebb és legnyugisabb szállásforma, az édesvízi forrásokat és a helyi élővilágot jól ismerő túravezető díján nem érdemes spórolni, ha a sarkvidék égboltja alatt akarunk sátrat állítani.