Melyik a leglátogatottabb turistalátványosság a világon?

Isztambul
Vágólapra másolva!
Nem fogja kitalálni, pedig tavaly több mint 90 millióan jártak ott. Jól szerepeltek a Disney-parkok is.
Vágólapra másolva!

A világon a legtöbben az isztambuli Nagy Bazárt látogatták meg tavaly, összesen 91,25 millióan jártak ott – derül ki abból a ranglistából, amelyet a Travel + Leisure állított össze a legnépszerűbb turistalátványosságairól. A 15. századi piac után Mexikóváros főtere, a Zócalo vonzotta a legtöbb látogatót, 85 milliót, míg a harmadik helyre a New York-i Times Square futott be 50 millió látogatóval.

Előkelő helyen szerepelnek a Disney-parkok is. Az első húsz nevezetesség között négy is szerepel közülük, összesen több mint 66 millió látogatóval. A világ egyik legszebb mauzóleumaként számon tartott indiai Tádzs Mahal viszont csak az ötvenes lista utolsó helyére tudott beférni a tavaly regisztrált 7-8 milliós látogatószámmal.

Szinte bármit megtalálunk az isztambuli Nagy Bazárban Vigh Dániel

A Travel + Leisure a turistalátványosságként definiálta a kulturális és történelmi helyeket, a természeti képződményeket és a hivatalosan azzá nyilvánított helyeket. Ezért például a Las Vegas-i Strip felkerült a listára, de a milliókat vonzó bevásárlóközpontok nem. A strandokat és a vallási helyeket is kihagyták a listáról.

Az adatokat kormányzati és iparági forrásokból szerezték, ha pedig a belépőadatok nem voltak hozzáférhetők, akkor a nevezetességek maguk szolgáltattak információt.

A leglátogatottabb tíz látványosság
(zárójelben a látogatók száma 2013-ban, millió)

1. Nagy Bazár, Isztambul (91,25)
2. Zócalo, Mexikóváros (85)
3. Times Square, New York City (50)
4. Central Park, New York City (40)
4. Union Station, Washington, D.C. (40)
6. Las Vegas Strip (30,5)
7. Meidzsi-szentély, Tokió (30)
7. Szenszodzsi templom, Tokió (30)
9. Niagara-vízesés (22)
10. Grand Central Terminal, New York City (21,6)