Hatmillió forintra bírságoltak egy orosz turistát

Colosseum
Vágólapra másolva!
Egy K betűt vésett a Colosseum falára. Idén ez már legalább az ötödik ilyen vandál tett.
Vágólapra másolva!

Húszezer eurós (6 millió forint) bírságot és négyéves felfüggesztett börtönt szabtak ki egy orosz turistára, amiért egy 25 centiméteres K betűt vésett a római Colosseum falára. A 42 éves férfit egy biztonsági őr kapta rajta, amint egy hegyes kővel próbált nyomot hagyni a nevezetességben.

Ez már legalább az ötödik vandál tett, amelyet idén a híres épületnél elkövettek. Rosella Rea, a Colosseum igazgatója az elrettentés miatt indokoltnak tartja a bírság mértékét, ugyanakkor szerinte a 30-as években, Mussolini alatt gyakoribb volt a vandalizmus – idézi őt a Telegraph.

Forrás: AFP/Photononstop

A Colosseum építése Vespasianus császár ideje alatt, 70-ben kezdődött a Forum Romanum délkeleti végén. I. sz. 80-ban készült el, ekkor volt megnyitója is. Vespasianus utóda, Titus avatta fel szertartásos ünnepség keretében, amelyen 5000 vadállatot vonultattak fel. A legfelső üléssort a következő császár, Domitianus fejeztette be.

Eredetileg Amphiteatrum Flaviumnak hívták. Mai nevét a középkorban kapta, feltehetően Nero egy a közelben álló szobráról, a kolosszusról. Az épületet gladiátor- és állatviadalok színhelyéül tervezték, és a korhoz képest hatalmas méretű nézőtömeg befogadására volt képes.