Hógolyóznak és gőzfürdőznek a majmok

2014.12.08. 07:14

Ha majmot akarunk látni közelről, elég kisétálni a legközelebbi állatkertbe. De ha vadon élő majmokat akartunk látni, amint hógolyóznak vagy gőzfürdőben áztatják átfagyott csontjaikat, akkor Japánig kell repülnünk, egészen pontosan a Nagano melletti Pokol-völgyig.

A völgyben négy hónapon át megmarad a hó, a hőmérséklet fél éven át alig emelkedik öt fok fölé. Itt élnek a japán makákók vagy más néven hómajmok, és láthatóan jól érzik magukat. Nyáron főként a hegyekben tanyáznak, de az igazán zimankós időkben levonulnak a völgybe, hogy a termálvizekben melegedjenek.

Ők is a gőzben tárgyalják meg a fontos ügyeketForrás: Frickl/spDuchamp

A Jigokudani Majomparkban több mint száz vörös pofájú makákó él. Az emberek alapvetően nem avatkoznak bele az életükbe, de azért télen-nyáron egy kis táplálékkiegészítés várja őket a fürdő közelében. A hómajmok többnyire vegetáriánusok, legfeljebb egy-két madártojást fogyasztanak el néhanap, ha úgy adódik.

Jigokudani, amikor nem takarja hóForrás: Frickl/Tristan Ferne

A látogatókhoz hozzászoktak, és mivel az ide érkezők szigorúan betartják az előírásokat, vagyis soha nem etetik a majmokat, ezért a majmok nem is törődnek az emberekkel. Persze jól tesszük, ha nem nézünk hosszan a szemükbe, és ha nem az orruk előtt fogyasztjuk el az uzsonnánkat.

Játszhatnának egy sakkpartit is ezen a kövönForrás: Frickl/GruenesMonster72

A japán makákók rendkívül kommunikatívak, saját nyelvük van és kifinomult mimikájuk. A nap nagy részét játékkal töltik, versengenek egymással, ki tud nagyobb hógolyót gyúrni, és sokat adnak a higiéniára.

Egy kicsit lejjebb vakard meg!Forrás: Frickl/Craig Anderson

 Nemcsak hogy órákat töltenek egymás bundájának tisztításával, de még a gyümölcsöt is megmossák evés előtt. Lehet, hogy hallottak valamit a baktériumokról?

Ez nagyon finom!Forrás: Frickl/David McKelvey

 

A japán makákók hihetetlenül emberiekForrás: Frickl/David McKelvey