Mit csomagoljunk az útra?

Pakolás bőröndbe
Vágólapra másolva!
Az utazásra vitt csomag bizony olyan dolog, ahol számít a méret. Amikor az ember épp az induló vonat után rohan, amikor beszáll egy síkos pallón egy billegő hajóba, amikor egy zsúfolt buszra még fel kell préselődni – nagyon nem mindegy, hogy mennyi cucc van nála. Azon túl, hogy miket vigyünk magunkkal, azt is megmutatjuk, hogy azokat hogyan érdemes pakolni.
Vágólapra másolva!

Alapszabályok

A bőrönd is olyan, mint a szekrény: amekkora hely van, azt kitöltjük holmikkal. Úgyhogy kezdjük a csomagolást azzal, hogy kiválasztjuk, mekkora táskát viszünk magunkkal. A rövidebb utakra - főleg, ha fapados járattal megyünk - elegendőnek kell lenni egy kézibőröndnek. Távoli, hosszabb utakra nehezen lehet megúszni a feladott poggyászt, de itt is érdemes maximum közepes méretűt választani.

Amikor mindent kipakolunk a szoba közepére, amit legszívesebben magunkkal vinnénk, komoly önfegyelmet kell tanúsítani. Az a kérdés, hogy "esetleg szükségem lehet-e erre" kizárólag az egészségünk megőrzését szolgáló holmiknál érvényes. Minden más tételnél azt kérdezzük meg magunktól, hogy "egész biztos, hogy nem tudok enélkül meglenni"? Más szóval, hagyjuk otthon a hordozható DVD lejátszót, a magas sarkú cipőt, vagy például a sminkkészletet.

Nem kell mindent belegyömöszölni a bőröndbe Forrás: Flickr/Jessica Spengler

Papírok

  • Útlevél - lehetőleg legyen utazástól számítva még hat hónapig érvényes, ez ugyanis több országban is beutazási feltétel
  • Vízum - leggyakrabban bele van pecsételve az útlevélbe, de előfordul, hogy az előző, már lejárt útlevélben van, vagy külön papírra van kinyomtatva az internetről.
  • Repülőjegy, valamint elektronikusan intézett beszállókártya (fapados légitársaságok külön díjat számolnak fel a reptéri becsekkolásért, így ezt érdemes interneten intézni).
  • Biztosítás – ma már elég gyakori, hogy bankkártyához ingyenes utasbiztosítás is jár, de érdemes megnézni, mire terjed ki. Az Európai Gazdasági Térségbe szervezett utakhoz jól jöhet az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása, amely ingyenes, de ez magánpraxisokban, illetve hazaszállításra nem érvényes, úgyhogy nem feltétlenül helyettesít egy jó utasbiztosítást.
  • Oltási igazolvány azokba az országokba, ahol kötelezően előírt oltás van
  • Bankkártya és készpénz – a legtöbb helyen lehet fizetni bankkártyával, de vannak országok, ahová célszerű készpénzt is vinni. A legegyszerűbben dollárt és eurót válthatunk, de érdemes odafigyelni, hogy egyrészt viszonylag új bankjegyeket vigyünk (sok bank kényes erre), valamint kisebb címleteket is. Olyan hitelkártyát érdemes kiváltani, ami egyúttal törzsutas pontokra is jogosít minket valamely légitársaságnál.
  • Foglalások kinyomtatva (szálloda, autó, reptéri transzfer, fakultatív program, stb.)
  • Igazolványképek, ha útközben vízumot kell intézni
  • Légitársaság törzsutaskártyája, diákigazolvány, nyugdíjas igazolvány (minden, ami kedvezményre jogosíthat)
  • Értékesebb fényképezőgép, műszaki cikk esetén azok gyári száma - lopás, elvesztés esetén jó ezeket felvezetni a rendőri jegyzőkönyvre, könnyebb lesz itthon a dolgunk a biztosítóval
  • Nemzetközi jogosítvány (ha vezetni is tervezünk)
  • Esetleg néhány névjegykártya
  • Cím- és telefonlista (barátok, rokonok, orvos, stb.)
Érdemes kisebb címletű bankjegyeket is vinni Forrás: MTI/Kollányi Péter

A fontosabb dokumentumokról érdemes másolatot készíteni, így ugyanis jóval gyorsabb és egyszerűbb azok pótlása. Az eredetiket a kézipoggyászban tartsuk, a másolatot a feladott, nagyobbik táskában. Jó megoldás, ha a szkennelt változatokat feladjuk saját magunknak emailben egy olyan levelezős rendszerben, ahol a bejövő leveleket az internetről bármikor elérhetjük. Vannak olyan weblapok is, ahol ilyen dokumentumokat biztonságosan tárolhatunk.

Érdemes a bankkártya számát is felírni a bank telefonszámával együtt, hogy lopás, elvesztés esetén azt azonnal le lehessen tiltani. Ugyancsak jó ötlet magunkkal vinni a helyi magyar követség, konzulátus telefonszámát, hogy baj esetén ne kelljen azt keresgetni.

Ha nincs a szállodában széf, a fontos papírokat mindig hordjuk magunknál egy nyakba akasztható szütyőben vagy a ruha alatt hordható övtáskában. Ha a szállodában van széf, az eredeti dokumentumokat ott lehet hagyni, de az útlevél másolata mindig legyen nálunk.

Ha a hotelben van széf, érdemes ott hagyni az értékeinket Forrás: Flickr/e.c.johnson

Elektromos kütyük

  • Fényképezőgép plusz akkuval és töltővel. Ha valaki nagy fotós, érdemes egy kis gépet is bepakolni a komolyabb szerkezet mellé, amely jó szolgálatot tesz akkor, amikor nem szívesen visszük magunkkal a nagyot. Tartalék persze az okostelefon is lehet.
  • GPS hálózati és autós töltővel (ha vezetünk)
  • MP3 lejátszó és töltő (életmentő lehet hosszú buszozásokhoz), amihez két fő esetén egy kis elosztó is hasznos
  • Okostelefon (ez kiválthatja a fényképezőgépet és GPS-t is, valamint zenehallgatáshoz is jó lehet, de ha mindenre ezt használjuk, hamar lemerül). Jól jöhet egy kártyafüggetlen telefon, hogy helyi SIM-kártyákat is tudjunk használni.
  • Hálózati átalakító, kompakt elosztó (ha éjszakánként több cuccot egyszerre kell tölteni, a szállodai szobák többségében nincs ennyi konnektor).
  • Arra az esetre, ha a tervezettnél több fotót készítenénk, vigyünk néhány plusz memóriakártyát.
  • Jól jöhet egy pendrive is, ha valamit útközben le akarunk tölteni (például egy útitárs fotóit).
  • Esetleg laptop

Az elektromos játékszereket célszerű mindig a kézipoggyászban vinni, minek kísérteni a repülőtéri tolvajokat. Az előkészületek során jó ötlet utánanézni, hogy a célországban tudjuk-e egyáltalán használni a mobilt, azaz a szolgáltatónknak van-e szerződése ottani partnerrel - ha nincs, nem érdemes elvinni, és végig vigyázni rá.

Az utazáskor hasznos kütyük egyre csak gyűlnek Forrás: Kisgyörgy Éva

Ugyancsak előzetesen kell megnézni a célország konnektorjainak formáját erre szakosodott honlapokon, hogy lássuk, kell-e majd átalakító.

Mivel a töltők madzagjai ide-oda tudnak tekeregni a csomagban, érdemes csak nekik egy külön kis tartót rendszeresíteni. A közös töltőtárolásnak megvan az az előnye is, hogy nem felejtjük el valamely elektromos készülékünket.

Mini gyógyszertár

Az egyetlen terület, ahol érdemes mindenre felkészülni, az a gyógyszerek. Én soha nem indulok el - még kétnapos utazásra sem - komplett gyógyszeres felszerelés nélkül, hiszen az egész picike helyet foglaló gyógyszerek sok kényelmetlenségtől tudnak megkímélni. Bár a fejlett országokban ezek többsége könnyen beszerezhető, valamennyi utánajárást azért igényelnek, gyakran drágábbak, időnként nem találjuk a megszokott, bevált gyógyszereket, és betegen egyáltalán nem esik jól ezek után járkálni.

Az úgynevezett harmadik világban pedig eleve meglehetősen körülményes sok gyógyszer beszerzése - ha találunk is, nem tudhatjuk, milyen körülmények között tárolták azokat. Arról nem is beszélve, hogy nyelvi korlátok miatt nem érthetünk szót a gyógyszerésszel, vagy egyszerűen olyan rosszul vagyunk, hogy ki se tudunk mozdulni a szállásról.

Rengeteg gyógyszer kis helyen elfér a dobozokból kivéve Forrás: Kisgyörgy Éva

Érdemes hát rászánni néhány órát a tökéletes gyógyszeres csomag összeállítására, amely persze mindenkinek más és más lehet. Sebek ellátására, fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, hasmenésre, csípésekre azért mindenképpen érdemes betenni valamit. Hogy kisebb helyet foglaljon el, célszerű kivenni a dobozból ezeket a gyógyszereket a kísérő, kis papírral együtt, a doboz külsejéről ráírni a lejáratot, és ezt gemkapoccsal vagy gumival rögzíteni a gyógyszerhez. Időnként érdemes átnézni, nem járt-e le valami, illetve kiegészíteni friss nyavalyákra szolgáló gyógyszerekkel.

Tisztálkodószerek

A tisztálkodószerek pakolásakor nem akkora katasztrófa, ha valami otthon marad, hiszen sampont, szappant mindenhol kapni, de nem mindegy, hogy ezeket 250 ml-es csomagolásban cipeljük magunkkal, vagy épp csak akkora kiszerelésben, amennyire szükség van (vagy amennyit fel lehet vinni a kézipoggyászban). Habfürdőt, sampont, testápolót, stb. ezért ne az eredeti nagy tégelyükben, hanem 30-100 ml-es kisebb, könnyű műanyag tartókban vigyük magunkkal.

Lehet eleve utazós kiszerelésű tisztálkodószereket kapni jobb drogériákban, de ha a kedvenc márkánkat akarjuk átcsomagolni, akkor szerelkezzünk fel kis úti flakonokkal (ilyenek számos méretben, típusban megtalálhatóak pl. a Butlersben). Rövid utazásokon az újságokban mintaként kapott krémeket is elhasználhatjuk.

A tisztasági csomagban érdemes kisebb flakonokba áttölteni a sampont, krémeket Forrás: Kisgyörgy Éva

Ruhafélék

Ha a ruhanemű a cuccok egyharmadánál több, az már rég rossz. Higgyük el, a világ nagy részén találni megoldást a ruhák mosására – legyen az egy szállodai mosószolgálat, egy helyi tisztítószalon, vagy egy lelkes néni, aki fillérekért kimossa, kivasalja a ruháinkat. Legvégső esetben meg ott a mosdó és a szappan: egy pólót és egy pár zoknit azért nem akkora ördöngösség este kigyúrni.

Érdemes olyan ruhaféleségeket pakolni, amelyek gyorsan száradnak, és kevésbé gyűrődnek - gyapjúpulóverek helyett polárfelsőt, farmer helyett szintetikus anyagú túranadrágot, pamutpólók helyett sportboltokban kapható hegymászós-futós felsőket. A ruhák kiválasztásánál érdemes arra is figyelni, hogy jól kombinálhatóak legyenek egymással.

Ha olyan útra készülünk, melynek során előreláthatólag sokat kell gyalogolni, hajózni, tevegelni, stb. a napon, vigyünk nagyon könnyű anyagból készült hosszú ujjú inget, nadrágot, hogy elkerüljük a leégést - nem véletlen, hogy a sivatagban élő tuaregek sem fecskében járnak. Minden esetben kényelmes és jól lélegző anyagból készült ruhákat vegyünk (ezt könnyen tesztelhetjük úgy, hogy a szájunk elé tartva a ruhát milyen könnyen kapunk levegőt).

Jelszó a multifunkcionalitás: nőknek a szarong az egyik legjobb dolog, ugyanis használható szoknyaként, kendőként, buszon függönyként, strandon pokrócként, törülközőként, közös fürdőszobában zuhanyfüggönyként, továbbá gyorsan magunk köré tekerhetjük, ha templomokba nem lehet sortban belépni. Hasonlóképp a polárfelső jó szolgálatot tehet párnaként.

Szarongárus Balin a strandon Forrás: Flickr/whiz-ka

Papucsként műanyagból készültet vigyünk. Ezekkel bemehetünk a zuhanyfülkébe is olyan helyeken, ahova nem szívesen lépnénk mezítláb. A cicás, macis puha otthoni papucsot hagyjuk otthon.

A ruhák sokkal jobban gyűrődnek, ha hagyományosan, egyesével hajtogatjuk őket - fektessünk egymásra több pólót, ruhafélét, tegyünk középre valami hengerszerűt (mondjuk néhány guriga zoknit egymás mellé) és arra tekerjük fel a ruhákat, mint valami palacsintát.

Szegény országokba gyakran viszek olyan ruhákat magammal, melyeket kicsit kinőttem, már nem tetszenek, azaz amelyeket úgyis elajándékoznék. A helyiek nagyon tudnak örülni ezeknek, és ahogy fogynak, úgy nő a hely a hátizsákban a vásárolandó szuveníreknek.

Praktikus ez meg az

  • Hátizsákra esővédő huzat
  • Törülköző (túraboltokban kapható picire összehajtható speciális utazós fajta, amely ultrakönnyű és könnyen szárad)
  • Napszemüveg (tokkal és zsinórral)
  • Számzáras kis lakat minden táskára
  • Bicska
  • Kis varrókészlet, pár gumiszalag, biztosítótű
  • Füzet naplónak és jegyzeteknek, toll
  • Papírzsebkendő, WC papír
  • Útikönyv, térkép - ha csak egy-két városba megyünk, nem érdemes elcipelni az egész útikönyvet, elég kifénymásolni a megfelelő oldalakat).
  • Felfújható nyakpárna repülőre, buszra, vonatra, sátorban
  • Kényelmes alváshoz szemtakaró és füldugó
  • Apró ajándékok helyieknek (még képeslapokkal is nagy örömet tudunk szerezni, de gyerekek örülnek matricáknak, tollaknak, lufinak, radírnak, stb.)
  • Nassolni való vész esetére, például aszalt gyümölcs
  • Ha sok szuvenírt tervezünk vásárolni, egy kicsire összehajtható plusz táska is jól jöhet
  • Néhány üres nylonzacskó a szennyesnek, vizes cipőnek, szemetesnek
  • Univerzális dugó mosdóba
Szemfedő és füldugó a hosszú repülőutakra Forrás: Kisgyörgy Éva

A fentiek alapján érdemes mindenkinek elkészítenie a saját, személyre szabott pakolós listáját. Az egyedi lista összeállítása rengeteg tényezőtől függ: mivel és mikor utazunk, viszünk-e gyerekeket, fogunk-e magunk főzni az utazás során, milyen típusú szállások lesznek. A tervezett tevékenység is fontos, hiszen egy túrázáshoz például speciális holmik kellenek a zseblámpától a hálózsákon át a sátorig.

A lista célja nem az, hogy minden rajta szereplő tételt magunkkal is vigyünk, hanem az, hogy semmi fontosat ne felejtsünk otthon. A listát minden utazás előtt célszerű elővenni ellenőrzésképpen, és utazás után is érdemes ránézni, nem hiányzott-e valami, nem kell kell-e valamit hozzáadni.

Ha kíváncsi arra, hogy mit tartalmaz Travellina utazási listája, itt részletesen is elolvasatja.

Utazni csomag nélkül is lehet; ennek a mozgalomnak az egyik képviselőjével - aki Magyarországon is járt így társával - itt olvashat interjút. Ha pedig mégis sok ruhát kell bepakolnia a bőröndjében, itt láthat videót arról, hogyan csinálják azt a profik.